Després de la seva inhabilitació

El Parlament recorrerà a la via judicial malgrat l’ordre de la JEC de retirar l’escó a Juvillà

  • La Cambra catalana presentarà un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem per intentar preservar l’acta del diputat

  • Cs, el PPC i Vox emprenen iniciatives parlamentàries i legals perquè se li retirin les funcions al més aviat possible

El Parlament recorrerà a la via judicial malgrat l’ordre de la JEC de retirar l’escó a Juvillà
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament planta batalla pel cupaire i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà. Els grups sobiranistes no tenen la intenció d’obeir el criteri de la Junta Electoral Central (JEC), que dijous va ordenar la retirada del seu escó després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el va condemnar a sis mesos d’inhabilitació i a pagar una multa de 1.080 euros per negar-se a retirar els llaços grocs del seu despatx a la Paeria de Lleida durant el període electoral del 2019, quan era regidor. La presidenta de la Cambra, Laura Borràs, ja va manifestar que no tenia cap intenció de fer-ho, almenys fins que el Tribunal Suprem (TS) intervingui o la resolució sigui ferma, per la qual cosa ara presentarà en nom del Parlament un recurs contenciós administratiu davant l’alt tribunal, igual que ho farà el propi parlamentari, que, al seu torn, prepara un altre recurs de cassació contra la sentència del TSJC.

«Esgotarem totes les vies possibles», ha etzibat Juvillà en una roda de premsa acompanyat dels membres independentistes de la Mesa. «El Parlament és competent en aquesta qüestió i vam aprovar un dictamen amb 113 diputats. La JEC no és un organisme judicial, sinó administratiu amb funcions molt concretes i centrades en el procés electoral», ha afegit. Sobre si deixarà el seu càrrec quan hi hagi sentència ferma, ha aclarit: «A la CUP ni ens aferrem ni renunciem a res, es tracta de fer d’aquesta i d’altres causes una eina de denúncia, no fer de la repressió una arma llancívola».

La maniobra implica defensar la validesa de l’acord de la comissió de l’Estatut del Diputat –que es va aprovar després al ple–, que és una forma d’aval que ha de servir a Borràs per poder desatendre el requeriment al·legant que és un òrgan administratiu i no judicial. La JEC defensa que el diputat està afectat per una «causa d’inelegibilitat sobrevinguda» després de la sentència, però, com que hi ha la possibilitat de presentar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem, els sobiranistes no volen acatar-la encara. 

La CUP va trobar una escletxa legal en una sentència sobre la petició d’empara de l’expresident Quim Torra al Tribunal Suprem, quan va ser inhabilitat pel TSJC, de la qual es desprèn que mentre l’alt tribunal es pronuncia sobre un recurs, són competents tant la JEC com el Parlament per decidir si un diputat queda suspès cautelarment o no.

Notícies relacionades

El PSC, que va recolzar el dictamen en defensa de Juvillà, ara es manté al marge. Fonts del partit afirmen que el Parlament pot activar totes les vies i que mentre hi hagi canals oberts poden ser explorats sempre que siguin dins de l’ordenament jurídic.

Les dretes ja han presentat diverses iniciatives perquè el Parlament retiri l’escó a Juvillà al més aviat possible. Ciutadans ha registrat un escrit a la Mesa en el qual sol·liciten que es designi un substitut –el següent en la llista electoral– i que se li suspenguin totes les seves funcions i atribucions, així com que es declarin nul·les les decisions que hagi executat. Fonts del PPC expliquen que el partit es dirigirà al Suprem perquè hi intervingui de seguida. L’extrema dreta, per la seva banda, adverteix a Borràs que la denunciarà si «desobeeix» les ordres de la JEC.

Temes:

Parlament CUP