Tribunals

Final del cas Altsasu: Estrasburg desestima el recurs dels condemnats

«Davant el desemparament de totes les institucions judicials, queda una societat que ho ha entès perfectament», afirmen

Final del cas Altsasu: Estrasburg desestima el recurs dels condemnats
2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Europeu de Drets Humans no ha admès a tràmit la demanda presentada pels joves de la localitat navarresa d’Altsasu condemnats per l’agressió a dos guàrdies civiles i les seves parelles l’octubre del 2016, i s’acaba el procés judicial.

Així ho han confirmat a Efe fonts de la plataforma Altsasu gurasoak, integrada per pares dels joves que van ser condemnats pel Tribunal Suprem a penes d’entre un any i mig i 9 anys i mig de presó, sentència que va rebaixar l’inicialment dictada per l’Audiència Nacional, que no va apreciar terrorisme en els fets.

La resolució ha sigut donada a conèixer a través de les xarxes socials per Iñaki Abad, un dels condemnats, qui, en el seu compte de Twitter, indica: «Finalment el Tribunal Europeu de Drets Humans no admet a tràmit la nostra demanda. Davant el desemparament de totes les institucions judicials, queda una societat que ho ha entès perfectament», per concloure que malgrat perdre continuaran denunciant-ho «sempre».

Va ser fa «unes quantes setmanes» quan els seus advocats van rebre la notificació, segons han explicat els familiars, que han assenyalat que amb això «s’acaba el procés judicial, no hi ha possibilitat de recurs». «Teníem esperances que hagués seguit el tràmit, però no segueix i no hi ha una argumentació del perquè, simplement diuen que no s’admet. Així ens hem quedat», han afegit.

En certa manera han reconegut que no els ha sorprès perquè el «Tribunal Suprem va anar tancant camins que haguessin possibilitat accedir amb més recursos a Estrasburg». «La tasca del Suprem ha sigut aquesta, anar tancant camins», han apuntat mentre han precisat que si van recórrer va ser perquè pensaven que «hi havia la possibilitat i l’opció que s’admetés, però també hi havia l’altra part» i era que veien que «s’ha havien tancat molts camins».

Notícies relacionades

No obstant, han manifestat que esgotaran totes les possibilitats que tinguin «a tots els escenaris» que se’ls possibilitin.

Al respecte han remarcat que «la societat ho ha interioritzat i ha vist que ha sigut una gran injustícia i el fet que Europa no l’hagi admès a tràmit no vol dir que sigui més just».