Mor Enrique Olivares, el fals capellà condemnat per assaltar els Bárcenas

El 2014 va ser condemnat a 22 anys de presó per haver retingut l’any anterior la família de Bárcenas, lligar-los les mans amb brides i amenaçar-los perquè entreguessin tots els pendrives per «acabar amb el Govern de la nació»

Mor Enrique Olivares, el fals capellà condemnat per assaltar els Bárcenas
2
Es llegeix en minuts

Enrique Olivares García, que el 2014 va ser condemnat per haver assaltat la vivenda de l’extresorer del PP Luis Bárcenas fent-se passar per un sacerdot, ha mort aquest dissabte, segons va avançar ‘El Día digital’ i han confirmat a Efe fonts del seu entorn.

Olivares estava en tercer grau penitenciari, acollit a l’article 86.4 del Reglament Penitenciari, gràcies al qual podia dormir a casa sempre que acceptés que els seus moviments fossin controlats mitjançant dispositius telemàtics.

Thank you for watching

El 2014 va ser condemnat a 22 anys de presó per haver retingut l’any anterior la família de Bárcenas, lligar-los les mans amb brides i amenaçar-los perquè entreguessin tots els «pendrives» i la informació relativa al procés de l’extresorer per «acabar amb el Govern de la nació».

Per entrar al domicili es va fer passar per un sacerdot que venia de part del bisbat per parlar sobre la llibertat de Bárcenas –en aquell moment estava en presó preventiva perquè havia aflorat la seva fortuna a Suïssa–. Vint minuts més tard va dir «¡s’ha acabat el teatre!», va treure un revòlver i va encanonar la dona de l’extresorer, el seu fill i l’empleada domèstica, segons va declarar provat el tribunal.

L’octubre de 2020, el fals capellà va ser citat a declarar com a possible còmplice en delictes de suborn i malversació en el cas Kitchen, la peça del cas Villarejo en la qual s’investiga una suposada operació d’espionatge auspiciada des del Ministeri de l’Interior en l’època de Jorge Fernández Díaz, que està processat per aquests fets.

No obstant, el metge forense que el va examinar abans que comparegués va determinar que no estava en condicions de declarar davant el magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, per la qual cosa es va suspendre el seu interrogatori.

El jutge intentava esbrinar si formava part de l’operatiu de Kitchen, de manera que el gener de 2019 va demanar informació sobre la relació de visites i trucades que va rebre a la presó i sobre la identitat de les persones que haguessin efectuat algun ingrés als comptes de peculi (dipòsit de diners que tenen els interns a la presó), segons consta al sumari de la causa.

Notícies relacionades

És més, aquell episodi de 2013 va ser objecte d’alguns interrogatoris en el marc de la causa. Un dels imputats que va ser preguntat per aquests fets va ser l’excomissari Enrique García Castaño –considerat col·laborador de José Villarejo en els seus negocis d’espionatge–, que es va referir a l’episodi com «una pel·lícula d’Alfredo Landa»: una situació «demencial», un «circ» i un «nyap».

El jutge li va manifestar les seves sospites per aquell episodi, que va coincidir en el temps amb l’operació Kitchen, i va provocar que «molts policies» fossin al domicili de la família «moltes hores».García Castaño va dir que «les coses no es fan així» i va assegurar que ell «mai faria un nyap com aquest»: «Si algú ha fet això, no va amb mi, no hi tinc res a veure ni en sé res».