Després de l’adeu de Cuixart
¿Qui és Xavier Antich, el futur president d’Òmnium?
El filòsof rep l’encàrrec de dirigir l’entitat i presentarà la seva candidatura per a la renovació de la junta

«Al vostre servei, el que faci falta i el paper que em toqui». Així va respondre el filòsof Xavier Antich (la Seu d’Urgell, 1962) a la voluntat de la junta d’Òmnium Cultural de comptar amb ell després de l’empresonament de Jordi Cuixart el 2017. No s’ho va pensar, i tampoc ara al recollir el guant de Cuixart per comandar l’entitat. Llavors, com ara, va accedir «amb tota la seva bona voluntat» i va posar fil a l’agulla dirigint l’àrea de Drets Civils i Polítics, sent l’ideòleg d’algunes de les seves principals iniciatives des d’aleshores, com la campanya per l’amnistia de tots els independentistes amb causes judicials vinculades a l’1-O i el llançament de l’escola de formació Guillem Agulló.
Doctor en Filosofia, professor de la Universitat de Girona (UdG) i escriptor, fonts de l’entitat destaquen d’Antich que el seu coneixement va irradiar els seus companys. Va ser director del Màster en Comunicació i Crítica d’Art de la UdG i director del Programa d’Estudis Independents (PEI) del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, així com codirector de la primera edició del Màster de Direcció Pública de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) i de la UOC. La seva trajectòria professional el va portar també a ser un dels professors convidats a la Universitat de Stanford (Califòrnia, Estats Units) i la Universitat Catòlica de Lisboa.
Com a escriptor, destaca la seva obra ‘El rostre de l’altre. Passeig filosòfic per l’obra d’Emmanuel Lévinas’ que el 1992 li va valer el premi Joan Fuster d’assaig. La seva militància social ha anat sempre vinculada al món de la cultura. Antich va formar part del primer Consell Nacional de les Arts i la Cultura de Catalunya, va ser membre de l’equip del programa ‘L’hora del lector’ (Canal 33) i va codirigir les tres temporades del programa ‘Amb filosofia’ (TV-3). També ha figurat en els patronats de l’Institut d’Humanitats de Barcelona i la Fundació Enciclopèdia Catalana.
El seu cercle més pròxim el defineix com una «bèstia intel·lectual», essencialment precís i «brillant» en les seves idees, i amb una xarxa de contactes molt notable. «És molt generós, sap transmetre coneixement i, sobretot, escoltar», comenten, i remarquen que és una persona «de consens» amb molt coratge per dirigir Òmnium Cultural en aquesta nova etapa que s’obrirà a partir del 26 de febrer amb l’adeu de Cuixart i la seva mà dreta, Marcel Mauri.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se