Grup de suport

Gónzalez, Aznar, Zapatero i Rajoy demanen a l’Argentina i el Regne Unit reprendre el diàleg sobre les Malvines

Els quatre expresidents i altres personalitats polítiques espanyoles han format un grup que insta a resoldre el conflicte de sobirania de les illes

Gónzalez, Aznar, Zapatero i Rajoy demanen a l’Argentina i el Regne Unit reprendre el diàleg sobre les Malvines
2
Es llegeix en minuts

Els quatre expresidents del Govern juntament amb altres personalitats polítiques espanyoles han conformat un grup de suport al diàleg que reclama a l’Argentina i el Regne Unit que reprenguin les converses amb vista a aconseguir una solució al contenciós per les Malvines.

Segons ha informat l’Ambaixada de l’Argentina a Madrid en un comunicat, la creació d’aquest grup s’ha produït després de les reunions mantingudes pels expresidents Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy amb l’ambaixador argentí, Ricardo Alfonsín, fill de l’expresident Raúl Alfonsín.

També formen part d’aquest grup l’antic secretari general de l’OTAN i antic alt representant per a la Política Exterior de la UE, Javier Solana, així com l’exministre d’Exteriors José Manuel García-Margallo, el ‘pare de la Constitució’ Miguel Herrero de Miñón i l’antic secretari d’Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica Miguel Ángel Cortés.

L’Ambaixada ha ressaltat que la conformació del grup esmentat està «en línia amb el recolzament que Espanya ha atorgat històricament al diàleg com a mecanisme per resoldre el conflicte de sobirania» sobre les illes esmentades, que va portar els dos països a enfrontar-se en una guerra el 1982.

Els integrants han reafirmat «la necessitat que els governs de l’Argentina i el Regne Unit reprenguin, al més aviat possible, les negociacions tendents a trobar una ràpida solució a la disputa de sobirania sobre les illes Malvines, Geòrgia del Sud i Sandwich del Sud i els espais marítims circumdants».

La solució esmentada, han precisat, ha d’emmarcar-se en «les resolucions de l’ONU, de l’Organització d’Estats Americans (OEA) i de les disposicions i objectius de la Carta de les Nacions Unides, incloent-hi el principi d’integritat territorial».

En aquest sentit, han destacat «les successives resolucions de l’Assemblea General de les Nacions Unides que insten el secretari general», actualment António Guterres, «que porti endavant gestions de bons oficis, a fi que es reprenguin les negociacions tendents a trobar al més aviat possible una solució pacífica».

Notícies relacionades

El president argentí, Alberto Fernández, ha agraït via Twitter el gest dels expresidents espanyols. «La meva gratitud als expresidents de la democràcia espanyola que impulsen una solució acordada als nostres reclams sobirans sobre les illes Malvines», ha escrit, i ha felicitat també l’ambaixador «per promoure la trobada i la solidaritat entre Espanya i l’Argentina».

Les illes Malvines, Falkland per als britànics, són considerades com un territori no autònom per part de l’ONU del qual el Regne Unit n’és la potència administradora. L’Argentina no reconeix la sobirania britànica sobre aquestes illes i reclama els territoris per a si.