Un cicle que inclourà les generals

Els partits obren a Castella i Lleó una precampanya electoral que pot durar dos anys

  • Els casos de corrupció del PP, el vot anti Sánchez i la fortalesa de Vox marcaran el primer assalt el 13 de febrer

Els partits obren a Castella i Lleó una precampanya electoral que pot durar dos anys

Nacho Gallego / Efe

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Aquest cap de setmana ha començat Espanya una precampanya que pot durar 24 mesos. Dos anys en què els partits dissenyaran les seves estratègies pendents dels seus interessos davant les eleccions que vagin apareixent a l’horitzó. El cicle arrenca el 13 de febrer a Castella i Lleó, seguirà a Andalusia el segon semestre d’aquest any i després, el maig del 2023, arribaran les municipals i autonòmiques. Pedro Sánchez té a la mà la data de les generals. Aquest diumenge va tornar a dir-li al PP que esperi assegut. «Estabilitat significa tenir legislatures de quatre anys, no de dos anys i mig», va dir a Palència, on va anar a presentar el seu candidat a les eleccions, Luis Tudanca.

Sánchez va arribar al frontó Eras de Santa Marina cap a les deu i va topar amb desenes de persones que protestaven per diversos motius. Des de qui reclamaven l’equiparació salarial per a la Policia Nacional i la Guàrdia civil i s’oposava a les macrogranges fins a qui demanava la dimissió del ministre de Consum, Alberto Garzón.

Els populars, de granja en granja

La inoportuna reflexió del coordinador d’Izquierda Unida al diari britànic ‘The Guardian’ sobre la contaminació de les granges immenses i la seva «carn de mala qualitat» ha marcat el primer episodi d’aquesta prolongada campanya electoral i ha deixat veure com el PP ha llançat una campanya contra el PSOE, en què ha obviat el context de les paraules del ministre per poder llançar la idea que Garzón «va atacar els ramaders». A tots, sense tenir en compte la distinció que fa entre ramaderia intensiva i extensiva.

El partit de Pablo Casado s’ha avançat a Vox en una qüestió que el PP està aconseguint capitalitzar en una autonomia on el sector primari té un pes fonamental. Els dirigents del PP Teodoro García Egea i Pablo Montesinos van anar aquest diumenge a estables de Terol i Burgos, respectivament, per mostrar suport als ramaders, tot i que cap dels dos va escollir macrogranges on els animals viuen amuntegats, com les que va denunciar Garzón. En el cas de García Egea, fins i tot, les vaques pasturaven al prat mentre ell parlava a la premsa.

Segons l’enquesta que aquest diumenge va publicar ‘El País’, en l’anàlisi sobre la transferència de vot, es pot veure que un 15% de qui el 2019 va votar el PP a Castella i Lleó es decantaria ara per Vox. El popular Alfonso Fernández-Mañueco, candidat a la reelecció, té com a rival en la formació ultra Juan García-Gallardo, un jove advocat que s’ha afanyat a esborrar de les xarxes socials els missatges contra les dones, els immigrants, els homosexuals i el PP.

Per ara, els sondejos donen la victòria a Mañueco. Els conservadors han aconseguit posar sordina aquestes últimes setmanes a la crisi entre Casado i Isabel Díaz Ayuso per llançar una imatge d’unitat i el dirigent de Salamanca espera concentrar el vot anti Sánchez. No obstant, aquestes enquestes assenyalen que és molt probable que necessiti Vox . El 2019 el vencedor va ser el PSOE, però no va aconseguir sumar prou per formar Govern, una cosa que sí que va fer el PP, que va atraure Ciutadans.

Tres escàndols

A Ferraz, asseguren que tenen marge per recuperar-se i tornar a ser el partit més votat. Una de les idees força, com es va veure aquest diumenge, tornarà a ser la necessitat del «canvi». El PP porta governant aquesta comunitat els últims 35 anys i carrega amb diversos casos de corrupció, alguns dels quals es veuran als tribunals aquesta primavera, motiu a què els socialistes atribueixen l’avançament electoral.

El primer és el cas de la Perla Negra, en què hi ha imputada la Conselleria d’Economia del Govern de Juan Vicente Herrera pel sobrecost d’un edifici. El segon es refereix a l’anomenada trama eòlica, en què la Fiscalia Anticorrupció demana penes de fins a 148 anys i 845 milions d’euros per a 16 excàrrecs de diferents executius del PP que suposadament van afavorir empreses a canvi de comissions. I en el tercer, un jutge ha imputat el PP de Salamanca perquè veu una «donació anònima il·legal» rere les quotes endarrerides (24.140 euros) que es van pagar perquè els afiliats poguessin votar en les primàries que va guanyar Mañueco.

Notícies relacionades

Sánchez va posar èmfasi en l’etapa d’«exemplaritat» que Tudanca pot obrir i que veu com una continuació del seu treball al Govern d’Espanya. «La moció de censura va canviar per bé la política espanyola, posant fi a les retallades, a paràlisi, la corrupció i el descrèdit institucional en què va sumir la política el PP», va declarar entre aplaudiments.

També Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans, va ser a Valladolid, donant suport al seu candidat, Francisco Igea, que fins fa dues setmanes va ser vicepresident de Mañueco. Arrimadas va començar recordant que les obres de la seu del PP es van pagar amb diner negre. Però malgrat tot, Igea va deixar clar que no tindrà miraments de tornar a pactar amb els populars si sumen. «En dos anys i mig no hi ha hagut un sol cas de corrupció perquè hi érem nosaltres», va assenyalar.