Demana que copiï empresaris i sindicats

Sánchez insta l’oposició a demostrar «sentit d’Estat» i recolzar la reforma laboral

  • El secretari general del PSOE veu el PP «ostatge de la ultradreta» i li reclama «un mínim d’educació i rigor» en les seves formes

  • Es desmarca de les polèmiques declaracions de Garzón i assenyala que el seu partit «compleix» amb els agricultors i ramaders

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern central i secretari general socialista, Pedro Sánchez, ha inaugurat aquest divendres l’any polític convocant el comitè federal del PSOE, per recordar el segon aniversari de la seva investidura i donar un reconeixement a Luis Tudanca, el seu candidat en les eleccions de Castella i Lleó del 13 de febrer. Sánchez ha fet una crida a l’oposició perquè imiti el «sentit d’Estat» de sindicats i empresaris i recolzi la convalidació del decret llei de la reforma laboral. Per ara, l’Executiu de coalició no té prou vots per poder fer-ho, ja que els seus socis habituals, amb ERC, PNB i Bildu al capdavant, li neguen el suport. El PP, malgrat admetre que no és una «derogació» del marc laboral de Mariano Rajoy, s’ha parapetat també en el ‘no’.

«És un bon acord per a Espanya, per al creixement econòmic, per a la creació d’ocupació. Des d’aquí demano formalment el suport de tots els grups parlamentaris a la convalidació de la reforma laboral. Cada grup tindrà alguna objecció, és evident», ha admès. «Les té la patronal, també els sindicats i també les té el Govern, però no hi ha un acord, no hi haurà un acord si cadascun no cedim en alguna cosa. Una altra cosa és imposició, i d’això ja en vam tenir molt durant els vuit anys del PP amb aquesta contrareforma que ara volem... corregir», ha afirmat Sánchez amb algun segon de pausa de més, oblidant el verb ‘derogar’ que tantes vegades ell i altres dirigents socialistes i morats han utilitzat en els últims anys.

El secretari general ha carregat contra Pablo Casado per la seva estratègia de no recolzar cap iniciativa del Govern. El president del PP només ha acceptat renovar alguns òrgans constitucionals (com el Defensor del Poble i el Tribunal Constitucional), però continua bloquejant el Consell General del Poder Judicial, que té el mandat caducat des de fa més de tres anys. «Es diuen constitucionalistes, però no ho són. Poc o res es pot esperar d’una dreta sense projecte polític i ostatge de la ultradreta», ha assegurat Sánchez. «Només li exigim el mínim, l’obvi: el deure constitucional [de renovar les institucions], el respecte al diàleg social i un mínim d’educació i rigor en la manera de fer oposició», ha continuat. 

El conclave socialista també ha servit per mostrar el suport a Tudanca, que comença malament la seva particular batalla contra Alfonso Fernández Mañueco, president de Castella i Lleó i candidat del PP. L’aspirant socialista s’ha vist afectat de ple per una campanya dels populars en contra del ministre de Consum, Alberto Garzón, per unes declaracions sobre la qualitat de les carns de les macrogranges.

Notícies relacionades

La portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, ja va desautoritzar fa dos dies Garzón i va defensar la carn espanyola, i faltava escoltar Sánchez. El president i dirigent socialista no ha volgut enfangar-se i, quan estava fent una llista dels «compliments» del Govern, ha introduït aquesta falca: «El PSOE compleix amb el nostre sector primari, amb els nostres agricultors i ramaders, aprovant la PAC [la política agrícola comuna de la UE] i aquest repartiment en tots els governs autonòmics i també aprovant la llei de cadena alimentària», ha afirmat. El president s’ha desmarcat el mínim del ministre, que pertany a la quota d’Unides Podem, tot i que no ha volgut fer-ne un gra massa. Ha sigut més elegant que quan li va criticar el seu avís de menjar menys carn i li va deixar anar allò que una bona mitjana és «imbatible». Sánchez assumeix així que no pot decretar el seu cessament, perquè suposaria un afront al partit morat de conseqüències desconegudes.

En la seva al·locució, el cap de l’Executiu també s’ha referit a la pandèmia i a les xifres «elevades» de contagis per òmicron. En la línia del canvi de paradigma que ja va marcar en la seva compareixença de finals de desembre, Sánchez considera que la resposta de les autoritats no ha d’anar acompanyada de tantes restriccions, ja que en aquesta onada no hi està havent «un creixement exponencial ni en hospitalitzacions ni en ingressos a les ucis». «Espanya està més ben preparada que fa un any davant la malaltia de la covid, un virus amb el qual hem d’aprendre a conviure com ho fem amb molts altres virus. Per tant, hem d’adaptar la nostra resposta institucional i social a les actuals característiques d’aquesta malaltia perquè estem millor que fa un any», ha declarat.