L’equador de la legislatura

Casado confia que els triomfs del PP a Castella i Lleó i Andalusia li serveixin de trampolí a la Moncloa

  • El líder conservador espera absorbir el vot de Ciutadans i frenar el creixement de Vox

  • La disputa amb Ayuso pel partit a Madrid és el principal escull intern i resoldre-la encara no té data

Casado confia que els triomfs del PP a Castella i Lleó i Andalusia li serveixin de trampolí a la Moncloa

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La quarta majoria absoluta d’Alberto Núñez Feijóo, el juliol del 2020, li va arribar massa aviat a Pablo Casado. La majoria devastadora d’Isabel Díaz Ayuso, el maig del 2021, incloïa una mina trampa i tampoc li va servir. Per això, el líder del PP segueix buscant unes eleccions que siguin per a ell el que va ser per a Mariano Rajoy la primera majoria absoluta de Feijóo: el trampolí a la Moncloa. L’ara dirigent dels populars espera replicar aquest relat aquest any gràcies als comicis de Castella i Lleó, el 13 de febrer, i els d’Andalusia, que probablement se celebraran en el segon semestre.

Rajoy explicava que aquell triomf a Galícia el 2009 va marcar un abans i un després en la seva carrera política. A partir d’allà va començar a fer-se perdonar el fracàs en dues generals (2004 i 2008) i va comprovar com els espanyols tornaven a mirar el PP com a alternativa de Govern, una cosa a la qual va ajudar, inevitablement, la greu crisi econòmica i les retallades socials que José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar el 2010. Casado també ha perdut dues eleccions al Congrés (totes dues el 2019) i té el Govern de Pedro Sánchez arraconat per la covid-19 des del tercer mes d’aquesta legislatura.

El cap de l’oposició aspira que els triomfs d’Alfonso Fernández Mañueco, a Castella i Lleó, i Juanma Moreno, a Andalusia, marquin un canvi de paradigma que en la direcció del PP ja volen veure a les enquestes que els donen per sobre del PSOE, tot i que aquest optimisme s’estigui basant en sondejos que de vegades no superen les 1.000 persones.

«L’escenari que té Casado al davant és molt bo. Les perspectives en les dues comunitats són esplèndides. Mañueco ha atrapat Vox a les províncies sense cares reconeixibles ni candidats ni res que se li sembli. I Moreno va molt llançat a Andalusia, fa molt bé amb esperar a convocar, a veure si creix tant que pot fer com Ayuso a Madrid i no haver de posar Vox en el pròxim Govern», analitza un alt càrrec del partit.

De fet, aquesta radiografia coincideix amb la que pinten els assessors d’Ayuso des del novembre, quan les pulles amb Casado facilitaven una crònica diària. A la Puerta del Sol, el panorama es veu tan encoratjador per al líder que no s’ha entès que s’hagi enfrontat a la presidenta al negar-li de manera automàtica (al contrari que en altres comunitats) que pugui assumir el poder del PP de Madrid.

La figura d’Almeida

La direcció nacional no ha volgut cedir a la pressió i convocar ja el congrés intern en el qual els militants decidiran qui ha de presidir el partit. El triomf de Mañueco al febrer facilitaria a Casado una victòria amb què dir-li a Ayuso que ella no va arrasar al maig per ser qui és, sinó perquè les sigles del PP han renascut de les cendres de la moció de censura. «El dubte és si Casado es creu això realment...», llancen des de Sol sobre la figura de la presidenta. En tot cas, una victòria clara a Castella i Lleó pot desembussar el dossier madrileny i animar Génova a convocar ja el congrés en el qual, d’altra banda, el mateix equip de Casado assumeix que Ayuso guanyarà.

Serà interessant veure com acaba el pla, en el qual José Luis Martínez-Almeida es va prestar a participar, i que consisteix que ell també rumia presentar-se a les primàries contra Ayuso. Aquesta possibilitat ha facilitat a la direcció la seva estratègia de dir que llavors era millor recolzar una ‘tercera via’.

Petició de conselleries

A Castella i Lleó, Casado espera continuar captant el vot de Ciutadans, que arriba a aquestes eleccions en un estat fràgil i la por de desaparèixer de les Corts, com ja va saltar de l’Assemblea madrilenya. Pel flanc de la dreta, creu que frenarà el creixement de Vox, perquè no disposa d’una estructura sòlida en aquesta comunitat. Tot i que tampoc la tenia a Catalunya i va aconseguir apallissar el PP 11-3 el febrer passat.

En aquest cas, el més interessant serà veure com actua la ultradreta l’endemà. Si el PP compleix els seus pronòstics, és probable, segons els sondejos, que necessiti Vox per a la investidura i els ultres podran exigir-li a canvi algunes conselleries. Aquesta negociació es veurà com un avenç de l’estratègia que Casado aplicarà si s’imposa a Sánchez en les pròximes generals, que tocarien a finals del 2023.

La política del Banc Central Europeu

Notícies relacionades

L’economia, pilar tradicional de l’oposició del PP, no ha despuntat encara per les bones dades d’ocupació i l’arribada dels fons europeus. No obstant, segons apunten fonts de la direcció, les incerteses són múltiples i el PSOE pot veure’s acorralat per la inflació i les decisions que prengui el Banc Central Europeu per contenir-la.

Casado també estarà pendent aquest 2022 de l’evolució als tribunals d’alguns escàndols del seu partit. Entre els dossiers destaca el que afecta Esperanza Aguirre, la seva padrina política. La lideressa pot acabar al banc dels acusats. El president del PP va voler fugir del llast de la corrupció venent la seu de Gènova. Va anunciar al febrer que se n’anirien de l’edifici, pagat amb diner negre. Han passat 323 dies i encara segueixen allà.