Audiència Nacional

El cas Kitchen, congelat dos mesos per un error informàtic

El jutjat que va investigar l’espionatge a Bárcenas adverteix del «greu perjudici que pot causar en la marxa de les actuacions el retard en la tramitació dels recursos»

El cas Kitchen, congelat dos mesos per un error informàtic
2
Es llegeix en minuts

Un problema tècnic en el sistema informàtic que utilitza l’Audiència Nacional ha paralitzat dos mesos la tramitació dels recursos d’apel·lació que han presentat les parts personades en el cas Kitchen contra la decisió del jutge Manuel García Castellón de processar, entre d’altres, l’exministre Jorge Fernández Díaz i el seu número dos, Francisco Martínez, per l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, segons consta en una diligència d’ordenació de 28 de desembre del Jutjat Central d’Instrucció número 6, a què ha tingut accés ‘El Periódico de España’.

«Havent-se detectat un problema tècnic en l’aplicador Minerva de tramitació que impedeix executar informàticament el tràmit d’incoació dels recursos d’apel·lació, es posa en coneixement de les parts personades en aquesta peça separada que ara per ara aquesta incidència es troba pendent de solució després d’haver-se’n informat puntualment els Serveis Informàtics», explica la comunicació.

El jutjat ha comunicat a l’equip informàtic que s’encarrega del manteniment del sistema Minerva, explica la diligència, «el caràcter urgent de la solució del problema» pel «greu perjudici que pot causar en la marxa de les actuacions el retard en la tramitació dels recursos d’apel·lació i la seva elevació corresponent a la Sala Penal d’aquesta Audiència Nacional».

El 29 de juliol

El 29 de juliol passat el magistrat García Castellón va proposar asseure a la banqueta la cúpula del Ministeri de l’Interior del Govern de Mariano Rajoy, pel presumpte espionatge i robatori de documents a Bárcenas el 2013 i 2014, que en aquells moments amenaçava de descobrir el pastís i reconèixer l’existència d’una caixa b de la qual cobraven en negre alguns càrrecs del PP, entre ells el mateix expresident del Govern.

A més dels esmentats Fernández Díaz i Francisco Martínez, l’instructor va promoure el processament de la cúpula policial encapçalada per l’exdirector adjunt operatiu de la Policia Eugenio Pino; i els comissaris José Luis Olivera, Andrés Gómez Gordo i José Manuel Villarejo. També el de Sergio Ríos Esgueva, que en aquestes dates era xòfer de Bárcenas. No obstant, va deixar fora, en contra del criteri de la fiscalia anticorrupció, l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro.

El 13 d’octubre

Notícies relacionades

No obstant, set dels processats van presentar recursos de reforma (en vista de la decisió del jutge), que van ser desestimats pel magistrat Manuel García Castellón el 13 d’octubre passat. En les interlocutòries en què confirmava la seva decisió inicial de processar la cúpula policial liderada pel ministre Jorge Fernández Díaz el jutge atorgava un termini de cinc dies perquè els advocats defensors i les acusacions presentessin els seus escrits d’apel·lació davant la Sala Penal de l’Audiència Nacional.

I precisament el problema informàtic en el sistema Minerva és el que ha impedit al Jutjat enviar als magistrats de la Sala Penal, que són els que tenen l’última paraula, els escrits de defensa dels processats, però també les conclusions de les acusacions, entre elles la del ministeri públic, que va considerar precipitada la decisió del jutge de finalitzar la seva investigació de l’espionatge a l’extresorer del PP.