A Pamplona

La fiscalia no veu motius per instar la prohibició de l’acte en recolzament dels presos d’ETA

  • El ministeri públic s’anirà pronunciant sobre els actes convocats segons li siguin comunicats

  • El criteri que marqui per al previst a Navarra serà extrapolable per a la resta de convocatòries

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia de l’Audiència Nacional no veu motiu per instar la prohibició dels actes convocats per la xarxa de recolzament als presos d’ETA Sare a diverses localitats basques i navarreses per a aquest divendres, últim dia del 2021. Almenys, aquest ha sigut el seu criteri en què hi ha previst celebrar a Pamplona, tot i que el que més polèmica ha suscitat ha sigut el previst a Arrasate-Mondragón, que s’ha entès com un homenatge a un dels etarres amb més crims a l’esquena, Henri Parot.

Al seu informe el ministeri públic explica que no hi ha «una constància mínima de l’existència de delicte», per la qual cosa, conforme a la doctrina del Suprem, no hi ha la prohibició preventiva de l’acte per una mera possibilitat que es cometi un delicte d’enaltiment del terrorisme, que impliqui un risc que se secundin accions terroristes. No obstant, sol·licitarà que les forces i cossos de seguretat vigilin per evitar que es produeixi un homenatge a membres d’ETA i actes d’humiliació a les víctimes.

Mateix criteri

Tot i que la Fiscalia només s’ha pronunciat sobre l’acte de Pamplona, previsiblement aquest serà el criteri que mantindrà en tots els actes. Aquest dimarts el Govern, el PP, Vox i Cs, així com col·lectius com la Plataforma de Recolzament a les Víctimes del Terrorisme (PAVT), Dignitat i Justícia i Covite van mostrar el seu rebuig.

Notícies relacionades

A més, el PP i Vox i els col·lectius de víctimes van denunciar davant la Fiscalia General i l’Audiència Nacional la celebració per mirar d’evitar-la, a l’entendre que s’enaltirà Parot i els també membres d’ETA José Manuel Pagoaga, ‘Peixoto’, i d’Eugenio Barrutiabengoa, ‘Arbe’, que va fugir de la justícia a Veneçuela.

Per evitar la prohibició la xarxa de recolzament als presos va eliminar els seus noms de la convocatòria i va ressaltar que l’acte era per rebutjar «la política penitenciària d’excepció» i no per homenatjar ningú.