El Suprem decidirà al gener si el PP, Cs i Vox estan legitimats per recórrer els indults del procés

  • La Secció Cinquena ha de decidir sobre els 63 recursos presentats, entre els quals hi ha el d’Enric Millo

  • La previsió és que la sentència definitiva sobre les impugnacions estigui a punt a l’abril o al maig

El Suprem decidirà al gener si el PP, Cs i Vox estan legitimats per recórrer els indults del procés

EFE / QUIQUE GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Secció Cinquena del Contenciós del Tribunal Suprem té previst resoldre aquest gener si els col·lectius i particulars que van impugnar la concessió dels indults dels condemnats del ‘procés’ tenen legitimació per fer-ho.

Fonts de l’alt tribunal han assenyalat a EL PERIÓDICO que l’estudi dels recursos contra aquesta decisió del Govern es produirà a la tornada de les vacances nadalenques, una vegada que la Sala hagi dictat unes sentències, en què aquests dies està treballant, relatives a l’acabament de les concessions d’autopistes i radials.

Admissió automàtica

En la jurisdicció contenciosa, a diferència de la penal, l’admissió dels recursos és pràcticament automàtica i es produeix sempre que no hi hagi errors formals al considerar-se aquestes impugnacions una forma de control de l’actuació del Govern. L’admissió es produeix tot just presentats els recursos, mentre que comprovar si els recurrents tenen legitimació triga mesos, perquè abans han de ser ratificades les demandes i aquestes contestades per l’Advocacia de l’Estat, que en aquest cas actua en nom de l’Executiu de Pedro Sánchez.

Els Serveis Jurídics de l’Estat ja van qüestionar la legitimació del PP, Vox i Cs per impugnar la mesura de gràcia en els seus primers escrits. La Sala va despatxar l’argument dient que no era el moment processal oportú per pronunciar-s’hi.

Diferents resolucions

Contra la mesura de gràcia s’han presentat un total de 63 recursos. És un contra cadascun dels nou indultats des de set entitats, entre les quals hi ha els partits citats, però també particulars, entre els quals hi ha el que era delegat del Govern a Catalunya l’1-O, Enric Millo.

Durant el judici del procés, el seu testimoni va suposar un gir en el guió amb què fins aleshores s’estava desenvolupant amb les declaracions dels acusats. Va relatar la tensió amb què va viure el referèndum il·legal i les amenaces que va patir. Un testimoni amb què serà fàcil que la Sala consideri que té interès legítim en el procediment i per tant, legitimació per poder impugnar els indults, ja que el situa com a víctima del delicte pel qual es va produir la condemna.

Amb la legislació contenciosa a la mà, els partits, en canvi, tenen molt difícil justificar aquesta legitimació. La doctrina és tan restrictiva que aquest va ser el motiu pel qual van rebutjar els recursos presentats contra el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat.

Per això Ciutadans, per exemple, finalment no va impugnar els indults com a partit, sinó que ho van fer tres dels seus parlamentaris a Catalunya per poder declarar-se afectats pel delicte comès pels líders del procés. En qualsevol cas, serà la Secció Cinquena la que determinarà si la tenen o no estudiant cas per cas de manera individualitzada.

Proves a continuació

Notícies relacionades

Una vegada aclarit aquest primer aspecte de qui pot impugnar o no la mesura de gràcia, la Sala se centrarà a determinar quina prova de la que els legitimats han sol·licitat ha de ser admesa i practicar-la.

Fins que comencin les deliberacions és el president de la Secció Cinquena, Segundo Menéndez, que està coordinant i supervisant la tramitació dels 63 recursos que per poder deliberar-se d’una manera més àgil s’han agrupat en set grups, un per cada recurrent. Les fonts consultades assenyalen que la sentència definitiva sobre la mesura de gràcia es podrà conèixer-se a l’abril o, a tot estirar, al maig.