Criteris diferents

L’incert futur judicial dels recursos contra els indults del procés

  • El PP no té dubtes que podrà impugnar davant el Suprem la decisió de l’Executiu, però els seus magistrats no ho veuen tan clar

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Mentre el PP no sembla tenir cap dubte que podrà recórrer la concessió dels indults als condemnats del procés, els magistrats del Tribunal Suprem que hauran de resoldre l’encara hipotètica impugnació no ho tenen tan clar. Però ni en un sentit ni en l’altre. En què sí que coincideixen tots els consultats per EL PERIÓDICO és que Vox té més paperetes per poder-ho fer, perquè ja va exercir l’acció popular en el judici que es va celebrar contra els líders independentistes que es veurien beneficiats amb el perdó.

La impugnació del reial decret en què es concedeix un indult correspon a la Secció Cinquena de la Sala Tercera del Suprem, i la jurisdicció contenciosa administrativa planteja particularitats davant la penal. Entre aquestes característiques pròpies figura que per poder actuar davant seu cal tenir legitimació.

Interès legítim

Amb caràcter general, els partits polítics no estan legitimats per recórrer l’acció del Govern. L’article 19 del Codi del Contenciós, que indica qui pot actuar davant aquesta, ni tan sols els esmenta, mes enllà del seu apartat 1, que recull «les persones físiques o jurídiques que ostentin un dret o interès legítim». Això implicaria que el PP només podria impugnar la concessió de l’indult, una vegada es concedeixi, si pot acreditar que «ostenta aquest interès legítim». Per això alguns dels magistrats veuen complicat que finalment puguin presentar la impugnació.

Malgrat això, fa dies que el president del PP, Pablo Casado, dona per fet que impugnarà la mesura de gràcia. Segons fonts de la direcció del partit, creu que l’«interès general» li permetrà fer-ho i ha posat els seus assessors jurídics a preparar l’argumentació. El PP considera que, «sense penediment» dels dirigents de l’1-O i els informes en contra del tribunal sentenciador i la fiscalia, Pedro Sánchez està pagant «el pacte ocult» amb els independentistes «per seguir en el poder», informa Pilar Santos.

La posició del partit coincideix amb el que han manifestat altres magistrats, que recorden l’important paper que la Constitució concedeix als partits polítics. Per això posen en dubte que no puguin impugnar. Afirmen que no tindria sentit que la sentència del 2013 que va anul·lar l’indult a un conductor kamikaze facultés a exercir un control sobre la discrecionalitat del Govern i després no es permetés exercir-lo, al no acceptar que es presentés un recurs.

Acusació prèvia

Notícies relacionades

En qualsevol cas, aquest interès legítim és més fàcil en cas d’acreditar-se per part de Vox a l’haver sigut acusació popular, assenyalen els magistrats consultats, que afegeixen que amb qui no hi hauria cap dubte sobre legitimació seria amb col·lectius o ciutadans catalans que poguessin presentar-se com a víctimes dels delictes pels quals els indultats van ser condemnats.

Això justificaria sens cap dubte que formulessin la impugnació. I amb els contundents arguments de la Sala Penal per rebutjar la mesura, serà difícil que l’Executiu pugui argumentar les raons de justícia, equitat i utilitat pública que justificarien la concessió.