Al Congrés

Els socis del Govern critiquen la improvisació davant la sisena onada i la tardança de la Conferència de Presidents

  • Demanen que de la cita d’aquest dimecres surti un compromís ferm de reforçar la sanitat pública

Els socis del Govern critiquen la improvisació davant la sisena onada i la tardança de la Conferència de Presidents
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Aquest dimecres es reunirà la Conferència de Presidents per tractar l’increment de casos de coronavirus i les mesures a adoptar. La cita es produirà a escasses 48 hores que se celebri la nit de Nadal. Davant la proximitat de les festes nadalenques, els socis del Govern han acusat aquest dimarts Pedro Sánchez d’actuar tard davant el repunt de contagis. ERC, PNB, EH Bildu, Més País i Compromís han lamentat la improvisació de l’Executiu. El PSOE, en canvi, considera que la trobada arriba «en temps i forma».

Amb el país en risc alt per coronavirus –tot i que amb una pressió assistencial a la Sanitat menor a altres onades–, Sánchez ha convocat els presidents autonòmics per «intensificar les accions» contra el virus. «Al Govern el Nadal l’agafa amb els deures sense fer», ha sentenciat el líder de Més País, Íñigo Errejón, resumint l’opinió de la resta de partits. El diputat madrileny ha considerat «decebedora» i «preocupant» la «improvisació» de l’Executiu de coalició. Tampoc s’ha mostrat gaire confiat en els resultats que sortiran de la reunió d’aquest dimecres.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha coincidit en aquest diagnòstic sobre la trobada entre els presidents. «Amb una mica més de temps i treballant les coses, sense llum però amb tècnics per plantejar uns mínims denominadors comuns, hauria anat millor», ha dit després de mostrar el seu temor que la cita «no serveixi» al no haver-hi propostes concretes sobre la taula.

Defensa de la sanitat

Notícies relacionades

A més, Unides Podem, EH Bildu i altres partits com la CUP han demanat que la Conferència de Presidents no es tanqui amb noves mesures de control, sinó amb el compromís de millorar la sanitat pública. El portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, ha qualificat de «perillós» que certs presidents autonòmics demanin l’ús de la mascaretes en exteriors mentre que no reforcen la sanitat. «El que s’hauria d’acordar demà és un pla de xoc per abordar la situació de l’Atenció Primària».

La seva homòloga a EH Bildu, Mertxe Aizpurua, també ha demanat el reforç de la sanitat pública, que es contracti més personal sanitari i que es garanteixi el proveïment de les proves d’antígens.