Investigació

La pròrroga de les investigacions al rei emèrit o la venda de la pell de l’os

  • ¿Què ha passat amb les tres diligències sobre Joan Carles I que quedaran en les pròximes hores totes ajornades?

La pròrroga de les investigacions al rei emèrit o la venda de la pell de l’os

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

¿Quin seria el refrany espanyol més apropiat per entendre el que està passant amb les tres investigacions sobre activitats presumptament il·lícites de Joan Carles I que quedaran prorrogades en les pròximes hores per sis mesos més? Sens dubte: no venguis la pell de l’os abans de caçar-lo.

El dimarts 5 d’octubre, el grup de fiscals encarregat de les diligències des de la primera setmana de juny del 2020 va considerar que aquestes diligències han de ser arxivades. L’hi van comunicar aquella mateixa tarda, quan es feia de nit a Madrid, a la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado. L’endemà, a primera hora, els mateixos fiscals van advertir que la notícia havia sigut filtrada a boca de canó i s’anticipava que el fet es produiria al cap d’algunes setmanes. El fiscal de sala a càrrec de les diligències, Juan Ignacio Campos, no va participar en la reunió. Uns dies més tard, s’insistia. L’arxiu serà abans del 17 de desembre perquè, en cas contrari, s’haurien de prorrogar les diligències per decret.

La comissió rogatòria a Suïssa i la regularització

Aquest diari va preguntar al fiscal Campos –qui va aclarir que hi havia diligències pendents– per la situació el 4 de novembre a la vista que l’anunciat arxiu no veia la llum. En especial, una comissió rogatòria a Suïssa sobre dades de la fundació Zagatka, entitat que ha pagat factures de Joan Carles I per lloguer d’avions privats abans i després de la seva abdicació, i per les quals l’emèrit ha presentat una regularització davant l’Agència Tributària de 4,4 milions d’euros. Per la seva banda, el fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, va assenyalar més tard que, per decidir la pròrroga de les diligències per sis mesos més, només es valoraven les diligències pendents.

Una d’aquestes, segons s’ha apuntat, és una comissió rogatòria complementària enviada fonamentalment sobre els comptes de la fundació Zagatka del 2015 perquè els pèrits d’Hisenda que examinen la regularització de Joan Carles I necessiten conèixer aquesta informació.

Aquells compradors de la pell de l’os abans que fos caçat –les filtracions de l’arxiu– passen ara factura als venedors d’aquesta pell, perquè ja s’ha prorrogat una de les tres diligències i en les pròximes hores tindrà lloc la pròrroga de les altres dues. Un fiscal de la Fiscalia del Suprem ultimava aquest dimarts el projecte de decret per passar-lo a la firma de la fiscal general de l’Estat.

L’AVE de la Meca i les transferències d’un magnat mexicà

Les diligències ja prorrogades per sis mesos més, a primers de desembre, es refereixen a la investigació d’un ‘trust’ de Jersey en el qual, segons el Sepblac –a Unitat d’Intel·ligència Financera d’Espanya–, van aparèixer presumptes vincles amb persones relacionades amb Joan Carles I (Manuel de Prado i Colón de Carvajal i Joaquín Romero-Maura). Ara es prorrogaran les diligències sobre l’AVE Medina-La Meca de l’Aràbia Saudita i les de les transferències del magnat mexicà resident a Londres Allen Sanginés-Krause i el presumpte testaferro de l’emèrit, el coronel de l’aire Nicolás Murga

Notícies relacionades

Fonts consultades per aquest diari assenyalen que, a més de la comissió rogatòria suïssa pendent de resposta, hi ha altres diligències encara sense acabar. Es tracta de dos informes pericials dels pèrits d’Hisenda. Un sobre el ‘trust’ de Jersey i un altre sobre les donacions del magnat mexicà. Aquestes diligències expliquen per què ha sigut ineludible la pròrroga de les tres investigacions. 

La decisió preliminar d’arxivar les diligències continua vigent, segons van dir fonts fiscals, a aquest diari. En aquestes condicions, amb diligències incompletes, per més desig d’arxivar que existeixi, sembla inevitable esperar. Almenys per guardar les formes.

Temes:

Joan Carles I