Reunió al Parlament

Primer pas cap a un pacte del PSC, ERC i JxCat per renovar la CCMA

Els partits majoritaris inauguren les trobades per arribar a un acord abans de final d’any

Primer pas cap a un pacte del PSC, ERC i JxCat per renovar la CCMA
1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC, ERC i JxCat han fet aquest dimecres un pas important cap al desbloqueig dels nomenaments de 112 alts càrrecs de l’administració catalana pendents de renovar des de fa diversos anys. Representants dels tres partits han mantingut una reunió al Parlament, que s’ha allargat durant més d’una hora i que s’ha desenvolupat en un ambient cordial, i que ha servit per iniciar el camí que pot portar a un pacte per regenerar, per exemple, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Fonts de la negociació són moderadament optimistes respecte a l’objectiu de tancar un acord abans de final d’any.

Notícies relacionades

La trobada és la primera que mantenen aquests partits per renovar institucions molt emblemàtiques de l’autogovern català. S’ha parlat dels set consellers de la CCMA, de la qual depenen mitjans públics com TV-3 i Catalunya Ràdio, i el consell de govern de la qual, presidit per Núria Llorach, s’havia d’haver renovat el 2016. Però també del Síndic de Greuges, el defensor del poble català, l’inquilí del qual, Rafael Ribó, hauria d’haver sigut substituït el 2019. O dels sis membres del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, alguns amb el mandat caducat des del 2015. També de la Sindicatura de Comptes (set components) i del Consell de Garanties Estatutàries, que també té membres pendents de renovar des del 2015.

Les fonts consultades preveuen que siguin aquests dos últims ens els que presentin menys dificultats a l’hora d’arribar a un pacte, perquè els perfils dels seus components són més tècnics. Precisament és el que volen tots els partits també per al nou Síndic de Greuges: que sigui un nom de consens i més aviat de l’àmbit acadèmic. O que, almenys, no hagués estat tan significat políticament com Ribó, que va estar al capdavant d’ICV durant més d’una dècada abans d’accedir, fa més de 17 anys, al seu càrrec actual.