A través d’una consulta

Aragonès advoca per una Constitució «catalana»: «L’espanyola ha quedat obsoleta»

  • El president crida a «culminar amb èxit» el procés d’independència a través d’un referèndum d’autodeterminació

Aragonès advoca per una Constitució «catalana»: «L’espanyola ha quedat obsoleta»
4
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dilluns que la Constitució ha quedat «obsoleta» i que «l’única cosa que fa és reafirmar les posicions independentistes». Des de la Bisbal d’Empordà, el cap de l’Executiu ha indicat que la Carta Magna «limita les aspiracions» de Catalunya i ha opinat que suposa «un pany per tancar el futur del país».

«El Govern no vol cap reforma de la Constitució espanyola, el que vol és una Constitució catalana, que és el que ens fa falta per al nostre país», ha insistit. Aragonès ha dit que cal «culminar amb èxit» el procés d’independència a través d’un referèndum d’autodeterminació «que sigui reconegut i en el qual es pugui aplicar el resultat». «En això estem treballant, perquè és la manera de resoldre el conflicte que tenim amb l’Estat», ha assenyalat.

El president de la Generalitat considera que aquest 6 de desembre «no hi ha res a celebrar» i aposta per «reforçar les majories internes» a Catalunya que estiguin a favor d’una solució política. «Avui recordem més que mai que el que ens fa falta és una constitució pròpia per al nostre país», ha continuat.

Les discrepàncies amb Junts

D’altra banda, la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha demanat a Junts superar les seves «discrepàncies internes» perquè no afectin el Govern ni la relació entre els socis de l’Executiu. «Les discrepàncies no són tant dins del mateix Govern com dins de Junts», ha alertat en una entrevista d’Europa Press, al ser preguntada per les crítiques de dirigents postconvergents com el seu secretari general, Jordi Sànchez; la seva vicepresidenta, Elsa Artadi, i el diputat Joan Canadell al pacte amb els comuns per desbloquejar la tramitació dels Pressupostos de la Generalitat del 2022.

La dirigent republicana considera que «de vegades costa entendre algunes opinions, algunes declaracions, perquè són absolutament contradictòries» i les atribueix a la divisió interna que, segons el seu parer, hi ha dins de Junts. Per Vilalta, es tracta d’una qüestió que afecta Junts, però que no hauria d’influir en el Govern: «El que ens agradaria és que es poguessin superar aquestes discrepàncies internes d’un partit perquè no afectin ni el Govern ni el país. Aquí cadascú ha d’assumir la seva part de feina».

«Que no ens distregui això, l’obligació del Govern, la preocupació d’ERC és treballar per servir la gent. No estem per perdre el temps en baralles internes o en retrets interns amb aquells amb qui compartim horitzó i govern», ha assegurat.

Sobre si tem que en algun moment de la legislatura Junts abandoni l’Executiu català, Vilalta ha assenyalat que ERC es dedica a «donar estabilitat al Govern i ser el màxim de forts possibles per ser útils» a la ciutadania, i ha afegit que no seran els republicans els que decideixin què han de fer els altres partits.

També ha defensat que ERC té la «capacitat» d’assumir un govern en solitari si es dona la situació, però ha insistit que ara mateix l’escenari és una coalició amb Junts.

«Petits avenços» a la taula

Davant la reunió de la taula de diàleg que es preveu per a inicis del 2022, la dirigent republicana ha volgut mantenir la discreció de com està anant la negociació entre Govern i Generalitat per buscar una solució al conflicte català, però ha confiat que «si no hi ha notícies, és que són bones notícies» i que s’està avançant. D’aquesta manera, creu que en la reunió de principi d’any es podran «publicitar alguns petits avenços en aquest camí que hauria de portar a la resolució democràtica», que, per ERC, ha de passar per l’autodeterminació i l’amnistia.

Sobre l’absència de Junts a la taula, Vilalta ha criticat que renunciar al diàleg amb el Govern central és «trair» els seus principis com a independentistes, perquè creu que com a demòcrates han d’estar en qualsevol espai de negociació per fer-se escoltar, que es reconegui que hi ha un conflicte polític i se’ls consideri com un interlocutor vàlid.

Notícies relacionades

La portaveu d’ERC creu que amb Junts a la taula la posició del Govern seria més forta, però no creu que quedi debilitada sense la formació de Carles Puigdemont, perquè la delegació actual –formada només per consellers d’ERC– ja representa la Generalitat: «No és que es debiliti, és que podríem ser més forts», i els ha demanat que, en lloc de criticar la taula de diàleg des de fora, s’hi asseguin i s’uneixin davant l’adversari comú que afirma que és el Govern espanyol i no el soci de la Generalitat.

Per això, ha tornat a emplaçar Junts a canviar la seva delegació perquè estigui formada exclusivament per membres del Govern i es puguin incorporar a la taula de diàleg: «No es tracta de cedir ni de vetar, es tracta de complir un acord», i ha recalcat la importància que la taula sigui de govern a govern perquè hi dona més legitimitat, segons ella.