Dia de la Constitució

Cs desplega una bandera espanyola de 51 metres a les portes del Parlament

  • El constitucionalisme català celebra per separat el 43è aniversari de la Carta Magna

Cs desplega una bandera espanyola de 51 metres a les portes del Parlament

Periódico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El constitucionalisme català celebra per separat el Dia de la Constitució. Davant la falta d’unió per tornar junts als carrers, els taronges han optat per una acció simbòlica, desplegant una bandera espanyola de 51 metres a les portes del Parlament, mentre que el PPC ha decidit muntar una carpa del partit al centre de Barcelona i Vox recollir-se a la seu la formació. El PSC, per la seva part, ha difós un missatge del líder de les seves files i cap de l’oposició, Salvador Illa.

Els sis diputats de Cs, acompanyats per diversos càrrecs del partit i militants, han reivindicat la Carta Magna i la Transició «davant els liquidacionistes que volen tornar al guerracivilisme» per evitar que siguin ells els que «marquin el rumb de la política».

El dirigent de Cs, Carlos Carrizosa, ha afirmat que abans d’abordar una possible reforma de la Constitució «cal començar per complir-la», tot i que sí que ha receptat una «posada al punt» actualitzant els mecanismes de repartiment d’institucions i la seva elecció, eliminant els aforaments dels polítics i creant un sistema electoral «més just».

Notícies relacionades

Per la seva part, Illa ha cridat a la ciutadania a guiar-se amb la Constitució espanyola «per afrontar els nous reptes de futur» del país. En un vídeo, ha lloat que aquest dilluns se celebrin «43 anys de democràcia, de convivència i llibertat», i ha remarcat que la Carta Magna «estableix els nostres drets i llibertats, i explica el que som, el que volem ser i en quines condicions volem viure». «És per això que hem de veure-la com un compromís democràtic de totes i tots», ha remarcat.

El dirigent del PP català, Alejandro Fernández, ha inquirit que «la Constitució no és el problema, sinó la solució, perquè hi trobarem les formules màgiques que ens tornaran la convivència, el progrés econòmic i la renovació d’aquesta, però respectant l’esperit de concòrdia i consens que va presidir el seu redactat». En el cas que hagi de ser renovada, ha dit que haurà d’obtenir almenys el mateix consens que va tenir a Catalunya la seva implementació.