Estratègia de salvació

La fragilitat de Cs porta Arrimadas a oferir al PP una coalició a Andalusia

  • La líder dels liberals proposa llistes conjuntes als populars, amb qui governa en coalició des del 2019

  • Moreno no ha analitzat aquesta possibilitat i per ara descarta l’avançament electoral

La fragilitat de Cs porta Arrimadas a oferir al PP una coalició a Andalusia

Joaquín Corchero / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La delicada situació de Ciutadans com a partit després de l’enfonsament del novembre del 2019 (va caure fins als 10 escons al Congrés), la fuga d’alguns dels seus membres més destacats al PP (com Toni Cantó i Fran Hervías) i la desaparició de l’Assemblea madrilenya (no van aconseguir cap diputat el 4-M) ha fet que Inés Arrimadas oferís una coalició a Pablo Casado per presentar-se junts en les pròximes eleccions d’Andalusia, que seran l’any que ve tot i que encara no tenen data.

La presidenta dels taronges va fer l’anunci aquest dissabte en un col·loqui organitzat per Europa Press a Sevilla i en què va participar el seu company de files Juan Marín, actual vicepresident de la Junta de Juanma Moreno (PP). «Hem de valorar qualsevol cosa per reeditar el Govern respectant que [el PP i Cs] som dos partits diferents», va dir sobre la possibilitat de presentar-se amb llistes conjuntes. Les dues formacions ja ho van fer en les eleccions d’Euskadi, el juliol del 2020, tot i que el resultat va ser molt dolent: partien de 9 escons i en van treure 5.

La «pinça» PSOE-Vox

La líder dels liberals va deixar clar que no ha analitzat encara aquesta opció amb el PP, però creu que seria molt útil perquè detecta una «pinça anticanvi» entre el PSOE i Vox. El comentari va molestar Juan Espadas, secretari general dels socialistes andalusos. «Aquests que venien a fer la nova política, fixeu-vos el que han tardat a entregar-ho tot a la dreta del PP», va remarcar.

A l’equip del president Moreno confirmen que no hi ha hagut converses per aquesta possible concurrència conjunta amb Ciutadans. «No estem pensant en llistes ni eleccions, sinó en la recuperació econòmica d’Andalusia», va afirmar a aquest diari un dels seus assessors, que no aclareix si considera que l’opció els beneficiaria electoralment.

Els antecedents

Notícies relacionades

A Galícia, Alberto Núñez Feijóo es va negar a presentar-se amb els taronges en els comicis del 2020. La direcció de Pablo Casado va respectar la seva posició, una cosa que no va fer amb Alfonso Alonso, que era el candidat al País Basc. Li van imposar l’aliança amb Ciutadans i, finalment, va ser apartat com a cap de cartell. Casado va decidir apostar per la línia dura i va col·locar al seu lloc Carlos Iturgaiz.

A Andalusia, Vox, soci pressupostari de l’Executiu de coalició PP-Cs format el gener del 2019, ha rebutjat aprovar els Pressupostos per al 2022, un problema sense massa gravetat per a Moreno, que els podria prorrogar, tot i que també ho podria utilitzar com excusa per avançar les eleccions, cosa que per ara descarta.