Investigació

Luzón: «Només valorem les diligències pendents del rei emèrit. Punt»

  • El fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, separa l’anunci d’arxivar el cas de Joan Carles I del discurs de la Nit de Nadal de Felip VI.

  • L’arxivament de la investigació sobre el pare de l’actual Monarca tindrà lloc quan es rebin les dades del 2015 sol·licitades a Suïssa. 

(FILES) In this file photo taken on March 07  2011 King Juan Carlos of Spain  waits for President of Chile Sebastian Pinera at Pardo palace in Madrid on March 7  2011  - Spanish former King Juan Carlos I payed a tax debt of almost 680 000 euros on December 9  2020  his lawyer said  (Photo by Pierre-Philippe MARCOU   AFP)

(FILES) In this file photo taken on March 07 2011 King Juan Carlos of Spain waits for President of Chile Sebastian Pinera at Pardo palace in Madrid on March 7 2011 - Spanish former King Juan Carlos I payed a tax debt of almost 680 000 euros on December 9 2020 his lawyer said (Photo by Pierre-Philippe MARCOU AFP) / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

2
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

¿Què passa amb l’informe i el decret d’arxivar les diligències d’investigació de Joan Carles I? Cap al 5 d’octubre passat, fonts de la Fiscalia General de l’Estat van filtrar, després d’una reunió d’alguns fiscals encarregats de les diligències, que s’havia resolt l’arxivament, és a dir, que la Fiscalia del Suprem proposaria arxivar i que, per tant, es descartava presentar una querella criminal contra el rei emèrit. El decret es faria públic, segons la filtració, en algunes setmanes. Tampoc es prendria declaració al rei emèrit, una possibilitat que els fiscals van descartar en el curs de les diligències. 

Algunes setmanes després, d’aquestes fonts va transcendir que l’arxivament veuria la llum abans del 17 de desembre, data que vencen les diligències prorrogades fa sis mesos, en què hi havia la voluntat de no ampliar el termini. Aquest diari es va posar en contacte durant aquests dies amb el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos, que no va participar en la reunió del 5 d’octubre per estar recuperant-se d’una operació quirúrgica: «Esperem únicament que el fiscal suís Yves Bertossa respongui a una comissió rogatòria que tinc pendent referida a l’any 2015. Un cop això passi, es produirà de forma immediata. No puc dir una data precisa», va explicar Campos a EL PERIÓDICO. 

Fonts de la Fiscalia General de l’Estat, que havien previst el decret per abans del 17 de desembre, han apuntat aquests dies que el tan esmentat arxivament es podria ajornar fins al gener. A més del fet que s’esperen les dades sol·licitades a Suïssa –una qüestió que no van tenir en compte al filtrar a l’octubre que les diligències s’arxivarien al cap d’unes setmanes–, esmenten ara la conveniència de separar temporalment l’anunci de l’arxivament del discurs de la Nit de Nadal de Felip VI

EL PERIÓDICO va preguntar aquest divendres per la situació al fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, que elabora juntament amb el tinent fiscal Campos l’informe final i el decret d’arxivament. «No valorem el Nadal, ni el discurs del Rei, ni res d’això. Hi ha diligències pendents. Punt», va dir taxatiu Luzón. 

Notícies relacionades

Les dades sol·licitades al fiscal suís Yves Bertossa es refereixen a la fundació Zagatka amb seu a Liechtenstein, que ha pagat factures per gairebé nou milions d’euros per vols de Joan Carles I amb jets privats. El rei emèrit ha regularitzat davant l’Agència Tributària 4,4 milions d’euros, que corresponen a aquells viatges fets després de la seva abdicació, el juny del 2014. Les dades requerides són del 2015, un any que, fiscalment parlant, en principi no estaria prescrit. 

De l’afirmació de Luzón, en línia amb les del tinent fiscal Campos, es dedueix que si la comissió rogatòria pendent no arriba abans del 17 de desembre, s’haurà de dictar una nova pròrroga de les diligències, la tercera, des que la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, va traspassar les diligències des de la Fiscalia Anticorrupció a la del Suprem, per decret del 5 de juny del 2020.