Audiència de Barcelona

La Generalitat retira l’acusació a set manifestants independentistes per desordres públics

  • L’advocat de l’Administració autonòmica assegura abans d’iniciar-se el judici que ha rebut ordres de la Conselleria d’Interior

  • En vista de l’acció de l’Executiu català, els agents lesionats demanen personar-se en la causa i el tribunal els dona 15 dies perquè es designin lletrat

La Generalitat retira l’acusació a set manifestants independentistes per desordres públics

Carles Montayes

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat s’ha retirat com a acusació en el judici que hauria d’haver començat aquest dijous a l’Audiència de Barcelona contra set manifestants independentistes acusats de presumptes desordres, atemptat i lesions a mossos en la protesta per la investidura fallida de Carles Puigdemont, el 30 de gener del 2018 al parc de la Ciutadella. La sessió, al final, es va suspendre tot i la petició dels agents de la policia de la Generalitat afectats que volien continuar acusant els imputats. El tribunal els ha concedit 15 dies perquè es busquin un advocat.

Notícies relacionades

El representant jurídic de la Generalitat va anunciar als magistrats durant el tràmit de qüestions prèvies, a l’inici del judici, que es retirava com a acusació particular. Va explicar que ho feia per ordre la Conselleria d’Interior, que estava personada en la causa en defensa dels agents que van denunciar lesions. «El criteri determinant de la nostra actuació era l’existència de lesions i en aquest moment no se’n pot determinar l’autoria», va dir. La Generalitat sol·licitava per als set imputats dos anys de presó per atemptat a l’autoritat i desordres públics. La fiscalia els reclama tres anys de presó i multa, però només per a sis acusats.

Agitació de les masses

Els imputats van ser detinguts dies més tard, l’abril del 2018, a Malgrat de Mar (2), Solsona, Òrrius, Arenys de Mar i el Pont de Vilomara. Alguns arrestats estan vinculats al col·lectiu independentista La Forja. El dia en què van tenir lloc els fets, el 30 de gener, diverses entitats independentistes van convocar mobilitzacions per la investidura i unes 5.000 persones es van acostar al parc de la Ciutadella, que allotja el Parlament. A la tarda, un grup d’«estètica antisistema va agitar la massa i va provocar tensió» amb la policia, segons la fiscal. Els manifestants van trencar les cadenes en tres punts del parc i van mirar d’«accedir al Parlament», però no ho van aconseguir perquè van topar amb una segona línia policial i tanques de seguretat. Hi va haver «empentes», «llançaments d’objectes» i «cops de puny» a la policia, fins que els antiavalots van carregar.