PRESUMPTA MALVERSACIÓ
Romeva justifica davant la jutge una subvenció investigada per desviació de fons per al procés
L’expedient comptava amb el dictamen preceptiu de la Intervenció General de la Generalitat, segons l’exconseller d’Afers Exteriors
L’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva ha justificat aquest dimecres davant la jutge que l’expedient de la subvenció de 40.000 euros el 2016 a l’entitat Focir, pel qual està imputat per presumpta malversació de fons, comptava amb l’informe tècnic de la Intervenció General de la Generalitat que avalava que podia tramitar-se de forma directa i sense concurrència pública. La fiscalia l’acusa únicament d’aquest aspecte, tot i que la togada, que instrueix la causa per la presumpta desviació de diners públics per a la causa independentista, li ha preguntat també sobre els canvis de criteri a l’hora d’atorgar aquestes ajudes, qüestió que ha dit desconèixer.
En la denúncia de la fiscalia per aquest presumpta malversació de fons Romeva figura únicament en un apartat i és el que descriu la subvenció que el seu departament va concedir a la Federació d’Organitzaciones Catalanes Internacionalment Reconegues (FOCIR), una plataforma d’entitats de promoció exterior de Catalunya. Segons l’acusació pública, es va atorgar sense justificar la raó ni concurrència pública. Fonts de la defensa de l’ex alt càrrec han precisat que era en general per a les activitats del 2016 d’aquesta organització.
L’exconseller ha explicat a la jutge no només que l’expedient comptava amb els informes tècnics i d’avaluació comptable preceptius, sinó que no va tenir coneixement del definitiu de la Intervenció General quan ja no ocupava el càrrec perquè estava empresonat a la presó d’Estremera (Madrid) per la causa del procés del Tribunal Suprem, que va concloure amb la seva condemna de 12 anys de presó. Per tant, ha remarcat, es va limitar a firmar, desconeixent a què es van destinar finalment els fons.
Acompanyat per Junqueras i diversos diputats
Romeva ha estat acompanyat a la seva entrada a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per Oriol Junqueras, altres diputats d’ERC i la CUP, així com pel president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i un representant de Junts.
Un altre dels imputats citats per a aquest dimecres, Aleix Villatorio, exsecretari general d’Afers Exteriors, s’ha acollit al dret a no declarar pel conflicte de competència que hi ha entre dos jutjats de Barcelona, el d’Instrucció 18, en què havia de ser interrogat, i el d’Instrucció 13, que instrueix el procés pels preparatius de l’1-O i la creació de les anomenades estructura d’Estat. La decisió que finalment s’unifiquin o no les dues causes està pendent dels recursos presentats per les defenses a l’Audiència de Barcelona.
La investigació deriva d’una denúncia que la fiscalia va presentar als jutjats de Barcelona arran d’un informe del Tribunal de Comptes del 2019, pels delictes de prevaricació, malversació de cabals i falsedat en document oficial, i se centra en onze contractes i subvencions atorgats entre 2012 i 2017 per un valor de 972.228 euros. En aquest procés ja han declarat diversos imputats i testimonis.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
-
Ofert per
- Mobilitat urbana Barcelona recupera el projecte per portar la línia 2 del metro a Montjuïc