Contra el ‘lawfare’

Iglesias denuncia ‘muntatges’ contra Podem ‘com el de Lula al Brasil’

L’exlíder de la formació morada s’ha preguntat si les condemnes per atemptat a l’autoritat contra Isa Serra i Alberto Rodríguez seran casos de «muntatge judicial»

Iglesias denuncia ‘muntatges’ contra Podem ‘com el de Lula al Brasil’
1
Es llegeix en minuts
EFE

L’exlíder de Podem i exvicepresident del Govern Pablo Iglesias ha traçat aquest dissabte un paral·lelisme entre la persecució a l’expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva i les condemnes contra els dirigents Isa Serra i Alberto Rodríguez per atemptat a l’autoritat a Espanya.

En un acte de Podem al costat de l’expresident brasiler, Iglesias s’ha preguntat si els dos seran casos de muntatge judicial i policial contra dirigents d’esquerra, un «lawfare», una guerra jurídica en la qual «poders mediàtics s’alien amb autoritats judicials per guanyar de manera il·legal als jutjats el que no van poder guanyar a les urnes».

L’exvicepresident del Govern ha assenyalat que el ‘lawfare’, com el que va portar Lula a a la presó durant 580 dies per dues condemnes de corrupció que després van ser anul·lades pel Tribunal Suprem del Brasil, «és el nou colpisme».

I s’ha preguntat si també passa a Espanya, si s’ha perseguit a formacions polítiques a través d’escàndols mediàtics, de departaments de policia que treballen a les ordres del PP per intentar canviar el que van dictar les urnes.

En aquest acte, que ha començat amb crits de «Lula president», el secretari general del Partit Comunista i secretari d’Estat de l’Agenda 2030, Enrique Santiago, ha anat més enllà de les preguntes retòriques d’Iglesias i ha denunciat l’existència d’una guerra jurídica contra l’esquerra a Espanya.

«Ho diu Enrique López, el PP té el suport majoritari del poder judicial», ha exclamat Santiago, que ha denunciat que el Tribunal Constitucional s’ha convertit en la «tercera cambra legislativa».

Notícies relacionades

També ha parlat de ‘lawfare’ la diputada del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Hana Jalloul, que ha assenyalat que la dreta «no creu que l’esquerra tingui legitimitat per governar» i per això promou una campanya de desinformació constant amb adjectius que suposen un menyspreu a les institucions.

En aquest acte també prendran la paraula l’expresident del Brasil i l’actual secretària general de Podem, Ione Belarra, entre d’altres.