Investigació

Consens perquè González Trevijano i Xiol siguin president i vicepresident del Tribunal Constitucional

  • El ple serà convocat aquest matí per a divendres a la tarda

Consens perquè González Trevijano i Xiol siguin president i vicepresident del Tribunal Constitucional

JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Aquest dijous, 18 de novembre, després de la presa de possessió dels quatre nous magistrats del Tribunal Constitucional (Enrique Arnaldo, Concepción Espejel, Ramón Sáez i Inmaculada Montalbán), el president en funcions, Santiago Martínez Vares, actualment el magistrat més antic, convocarà el ple per elegir, divendres a la tarda, nous president i vicepresident. Els magistrats Pedro González Trevijano, conservador, i Juan Antonio Xiol, progressista, els mandats dels quals acaben el juliol del 2022, seran nomenats respectivament en aquests càrrecs, segons ha sabut EL PERIÓDICO, com a resultat d’un ampli consens.

Tot i que semblava cantat que el tàndem González Trevijano-Xiol seria el binomi triat, per pertànyer al grup de magistrats en l’últim terç del seu mandat, també en formava part Santiago Martínez-Vares, que podia ser candidat a presidir el TC. Però va declinar competir per la presidència, dins del sector conservador, amb González Trevijano i, a canvi, semblava aspirar, segons fonts judicials, a ser vicepresident.

Aquest desenllaç hauria suposat que el sector conservador aconseguia el control total i absolut del TC, quan existeix consens que el sector majoritari (sis magistrats sense comptar amb Alfredo Montoya, afligit de malaltia) es queda amb la presidència i el minoritari (cinc magistrats), amb la vicepresidència.

Una vicepresidència per a Martínez-Vares hauria suposat començar amb mal peu la nova etapa. Cada candidat se sotmet a votació independent. I, per tant, el sector conservador hauria guanyat per un vot de diferència i s’hauria emportat els dos càrrecs.

Al contrari, ara els candidats seran elegits, segons les fonts consultades, per ampli consens. No és possible vaticinar la unanimitat perquè s’ignora quina serà la decisió dels quatre nous magistrats que s’incorporen aquest dijous. En la votació que va tenir lloc al ple del TC sobre idoneïtat, hi va haver un magistrat que va votar contra els quatre nous candidats.

La relació personal entre el disputat candidat Enrique Arnaldo i González Trevijano és estreta. Aquestes fonts assenyalen que el que serà president durant un període breu de set mesos i mig, fins al juliol del 2022, intenta evitar que es compleixin els pronòstics que Arnaldo entra al TC com un home pur i dur del PP i que s’obre una fase d’hegemonia fèrria d’aquest partit.

Notícies relacionades

Amb l’acord de respectar la norma tàcita de nomenar president González Trevijano i vicepresident Xiol, el primer començaria la seva presidència amb un gest de pacificació, tenint en compte que resultarà curta. González Trevijano, d’altra banda, no es jubilarà immediatament al terme del seu mandat, i prefereix, segons aquestes fonts, sortir del Constitucional en les millors condicions possibles.

Sobre la taula del TC estan pendents temes molt rellevants, com la llei de l’avortament o la ‘llei Celaá’ d’educació. «Seran vuit o deu plens del TC, fins al juliol del 2022, en què es tombaran lleis importants del Govern. Però això no significa que seran les clatellades per temes anecdòtics que Vox i el PP han aconseguit imposar l’últim any com a objectiu de cada ple», va dir una font.