Acord amb la UE

Podem adverteix el PSOE que no trobarà recolzaments parlamentaris per retallar les pensions

  • Els morats rebutgen incrementar el període de càlcul de la jubilació

Podem adverteix el PSOE que no trobarà recolzaments parlamentaris per retallar les pensions

Eduardo Parra / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les pensions tornen a tensar les costures del Govern de coalició. La relacions entre el PSOE i Unides Podem va passar una sotragada fa més d’un any, quan José Luís Escrivá va obrir la porta a estendre el període d’anys de cotització per calcular les pensions. Els morats ja van avisar que no recolzarien aquesta proposta. Ara, l’advertència torna a estar sobre la taula. Després de conèixer-se l’acord entre el Govern i la Unió Europea per adequar el còmput per al càlcul de la jubilació, la portaveu de Podem, Isa Serra, ha previngut els socialistes que ni la seva formació ni part dels socis de l’Executiu recolzaran una proposta que retalli les pensions.

«La majoria que actualment hi ha al parlament no està a favor de retallar les pensions», ha assegurat Serra en una roda de premsa aquest dilluns amb referència als partits que han estat recolzant l’Executiu des del començament de la legislatura. «Aquest no és el camí», ha reiterat la dirigent morada rebutjant la proposta que el ministre de Seguretat Social va arribar a aterrar en una increment del període de càlcul de les pensions de 25 a 35 anys. A la pràctica suposaria una reducció de les quanties ja que els primers anys els treballadors tendeixen a salaris més baixos.

Notícies relacionades

En concret, a l’Operational Agreement, el document firmat pel Govern i Comissió Europea i en el qual es fixen les fites a què cal arribar per rebre els fons europeus, es parla d’allargar «el període de còmput per al càlcul de la pensió de jubilació». Serra ha esgrimit que aquesta mesura no està recollida en l’acord de coalició que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ni tampoc està compresa dins del Pacte de Toledo.

Serra ha explicat que la proposta de Podem és permetre que la gent pugui elegir els millors anys de la seva vida laboral –és a dir, aquells en els quals més va cotitzar– per a «finalment comptabilitzar així unes pensions que siguin el més dignes i beneficioses possibles».