Obertura del XIV Congrés Regional

Sánchez obvia Ayuso a Madrid i només dispara a Casado: l’oposició és la que està «en fallida»

Obre el conclave regional i arremet contra el discurs catastrofista del cap dels populars, per no reconèixer ni l’èxit de la gestió de la pandèmia

Sánchez obvia Ayuso a Madrid i només dispara a Casado: l’oposició és la que està «en fallida»

EFE / VÍCTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez va aprendre una lliçó en la fatídica cursa electoral madrilenya del passat 4 de maig: a l’esmentar tant Isabel Díaz Ayuso i centrar el tret en ella, la presidenta es va refer, es va victimitzar i va buscar el cos a cos amb ell, menystenint el seu rival natural, Ángel Gabilondo, el candidat socialista. La dirigent del PP va atropellar els seus oponents i va deixar en els ossos el PSOE, que es va veure fins i tot superat per Més Madrid en 6.593 vots. Aquella lliçó segueix present en l’imaginari del cap de l’Executiu, i per això aquest dissabte, en l’obertura del XIV Congrés Regional del PSOE de Madrid (PSOE-M), va evitar confrontar amb la presidenta regional. Ni la va esmentar. Només va buscar el xoc amb Pablo Casado, que va acusar de liderar una oposició duríssima i gens constructiva, que ni tan sols reconeix que Espanya ha vençut el pitjor de la pandèmia, o que l’economia està remuntant, encoratjant la imatge que el país està «en fallida». Per a Sánchez, el que està així, «en fallida», és el «sentit d’Estat de l’oposició».

Notícies relacionades

El president va deixar aquest missatge en la inauguració del conclave madrileny, al Centre de Convencions Nord del parc firal de la capital, Ifema. El líder va voler acompanyar el nou secretari general del PSOE-M, Juan Lobato, i que es notés també l’aval del Govern i de la cúpula de Ferraz. I és que el nou baró socialista, vencedor de les primàries del mes passat per un 61,23% dels vots dels militants, arrencava etapa aquest dissabte recolzat, en el plenari, per fins a cinc ministres –Félix Bolaños, Pilar Llop, José Manuel Albares, Margarita Robles i Isabel Rodríguez–, el cap de l’aparell federal del PSOE, Santos Cerdán, i la presidenta del partit, l’exministra Cristina Narbona. També ocupava la fila zero la delegada del Govern i qui es convertirà, amb seguretat, en la primera secretària general socialista de Madrid ciutat, Mercedes González, que previsiblement farà tàndem amb Lobato (ell, com a candidat regional; ella, com a aspirant a l’ajuntament) en les eleccions del 2023. Tots dos compten amb les benediccions de Ferraz. No era entre els convidats, i era lògic, el mateix Gabilondo, a un pas de convertir-se en defensor del poble.

«Jo no li donaria peixet a Ayuso, Pedro. Tu compleixes la teva part institucional, però aquesta senyora no té mesura», li va dir a Sánchez el secretari general d’UGT Madrid, Luis Miguel López Reillo. El dirigent sindical, un dels teloners d’aquest congrés, verbalitzava el que molts pensen en el partit: que el president no pot baixar més al fang contra ella, perquè és el que ella busca, no donar comptes de la seva pròpia gestió a la Comunitat de Madrid per alimentar el seu xoc amb l’Executiu, amb ell mateix. Per això Sánchez va evitar per complet dirigir-se a Ayuso durant el seu llarg discurs, d’una mitja hora.