Negociació amb l’Executiu

¿Quin preu posen els socis del Govern central per aprovar els Pressupostos?

  • La protecció del català, la fiscalització, les ajudes per a les víctimes de l’amiant i la rebaixa de l’IVA als productes d’higiene femenina són algunes de les exigències

¿Quin preu posen els socis del Govern central per aprovar els Pressupostos?

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern central ha esquivat la fase d’esmenes a la totalitat i els Pressupostos Generals tiren endavant. Amb el suport d’ERC, el PNB, EH Bildu, Més País... socialistes i morats van evitar que el PP, Vox i Cs acabessin amb el projecte de comptes públics per al 2022. Però encara queda negociació per fer. L’Executiu de coalició ha d’assegurar-se ara el ‘sí’ de tots aquests grups per aconseguir aprovar els Pressupostos abans que acabi l’any. Les converses ja estan iniciades i les cartes posades, sobre la taula, però, a més, els socis del Govern n’han deixat clar el preu –almenys el de partida– en les esmenes que han registrat als comptes.

Esquerra Republicana de Catalunya

ERC –amb 13 escons– és el soci amb més pes del Govern. L’aprovació dels Pressupostos arriba enmig de diverses negociacions obertes entre els republicans catalans i l’Executiu. I les converses, per tant, s’acaben creuant. Així, en les esmenes registrades reclamen 9 milions per reconvertir la comissaria de Via Laietana en un «lloc de memòria històrica» –propi del debat entorn del projecte de llei de Memòria Democràtica– i blindar 80 milions d’euros per a l’impuls de produccions audiovisuals en català, gallec i eusquera –una demanda que prové de la negociació del projecte de llei general de Comunicació Audiovisual–.

En les gairebé 600 esmenes presentades també plantegen endurir els trams més alts en l’IRPF a les rendes de l’estalvi de tal manera que les que superin els 100.000 hagin de tributar un 13% i les que passin els 300.000, un 15%. D’altra banda, proposen apujar lleugerament impostos a la banca, la fiscalitat que s’aplica al joc ‘online’ i la transmissió de títols nobiliaris. En el sentit contrari, volen portar a terme una baixada important de l’IVA: reduir al 4% els productes d’higiene femenina, productes culturals, activitats físiques, bolquers...; i al 10% els serveis veterinaris, perruqueries i productes específics per a celíacs.


Partit Nacionalista Basc

El PNB –que compta amb sis escons– és un dels socis principals de l’Executiu. Així s’ho va assegurar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, dijous passat al portaveu parlamentari ‘jeltzale’, Aitor Esteban. La intenció, va dir, és arribar a un acord per acceptar les millores que proposin. Entra les esmenes que han registrat hi ha no aplicar l’anomenada taxa Tobin a les entitats de previsió social complementària. És a dir, que aquestes empreses no hagin de fer front al gravamen del 0,2% sobre la compravenda d’accions d’empreses espanyoles amb capitalització borsària superior a 1.000 milions d’euros. I, igual com ERC, demanen rebaixar l’IVA de les perruqueries al 10%.

Una altra de les seves propostes és ampliar la prestació econòmica per a l’atenció de menors afectats per càncer o altres malalties greus eliminant la limitació de la majoria d’edat. També volen crear un fons per compensar les víctimes de l’amiant de 5 milions d’euros. ERC i EH Bildu volen que sigui de 25 milions.

EH Bildu

EH Bildu –amb 5 diputats– mira també de treure rèdit de la necessitat del Govern d’aconseguir els seus ‘sís’. La formació ‘abertzale’ ha presentat diverses esmenes centrades en inversions al País Basc i en Navarra per «modernitzar» infraestructures. No obstant, han presentat un paquet al costat d’ERC per impulsar el coneixement de l’eusquera –a més del català, el gallec i altres llengües–. Als 80 milions que reclamen per a l’impuls de les produccions audiovisuals en llengües oficials diferents al castellà, Bildu demana gairebé un milió d’euros per a la digitalització de mitjans de comunicació audiovisuals que produeixin en eusquera.

Junt amb els republicans catalans han presentat diverses esmenes relacionades amb la pobresa menstrual. Així, plantegen reduir l’IVA dels productes d’higiene femenina al 4%; realitzar un estudi sobre els factors de la pobresa menstrual i les seves conseqüències individuals; implantar plans de sensibilització sobre salut menstrual, i oferir productes d’higiene femenina a tots els edificis públics a persones en «situació socioeconòmica vulnerable».

Més País

Més País –amb dos diputats, Íñigo Errejón i Inés Sabanés– també han replicat en les seves esmenes algunes de les propostes sobre pobresa menstrual. No obstant, en destaca una en què plantegen la creació d’un permís menstrual de 8 hores al mes per a totes les dones en edat fèrtil. Aquestes hores podrien ser utilitzades un mateix dia o en diferents jornades durant la menstruació, tot i que hauran de ser compensades en els següents quatre mesos.

A més, proposen la posada en marxa de l’Oficina del Defensor de les Generacions Futures, multiplicar el nombre de psicòlegs en la sanitat pública i l’impuls a una xarxa de trens nocturns d’alta velocitat entre Espanya i la resta d’Europa.