Amb 9 milions d’euros

ERC busca blindar en els Pressupostos que la direcció de Via Laietana sigui «un lloc de memòria històrica»

  • Els republicans catalans esmenen els comptes per obtenir 20 milions per a la construcció de l’Arxiu Històric Provincial de Barcelona

ERC busca blindar en els Pressupostos que la direcció de Via Laietana sigui «un lloc de memòria històrica»
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Fa mesos la direcció de policia de Via Laietana que entra i surt de les converses entre el Govern i ERC. Els republicans catalans exigeixen que l’edifici, que va ser seu de la Brigada Politicosocial, es reconverteixi en un espai de memòria de la repressió franquista. El projecte de llei de Memòria Democràtica –actualment en tramitació parlamentària– semblava ser el millor instrument per aconseguir-ho, tot i que el PSOE no està gaire feiner de traslladar la comissaria a una altra ubicació. Tot i així, ERC ha registrat una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat per blindar el «traspàs i reconversió» de l’edifici en «un lloc de memòria històrica i democràtica».

Després d’esquivar les esmenes a la totalitat, ara els Pressupostos enfronten les esmenes parcials. ERC n’ha presentat gairebé 600, cap d’aquestes consensuada amb el PSOE o Unides Podem. Una d’aquestes proposa impulsar la «reconversió de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya en un centre dedicat a la recuperació de la memòria democràtica». El document recull una partida pressupostària de 2,1 milions d’euros per a l’any que ve. A més, comprèn una dotació extra de 6,7 milions d’euros per als anys 2023, 2024 i 2025. En total, gairebé 9 milions d’euros.

Els republicans justifiquen l’esmena assenyalant que es tracta d’una «reivindicació històrica tant de diferents organitzacions com institucions per la seva significança històrica». Malgrat que la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va reconèixer que la comissaria de Via Laietana va ser «un lloc de repressió i tortura», el Departament d’Interior rebutja cedir l’edifici.

Tot i el ‘no’ dels socialistes, la reconversió de la Prefectura Superior de Policia sembla matèria més apta per a la futura llei de Memòria Democràtica que per als Pressupostos Generals de l’Estat. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va assegurar que el projecte de llei serà «flexible». Prou per acceptar canvis i «millores» en la seva tramitació parlamentària.

Guerrillers i confiscació de béns

Notícies relacionades

Aquesta no és l’única esmena que ERC ha presentat en relació amb la memòria democràtica. En una de les propostes de canvi que han registrat es contemplen 20 milions d’euros per al «reconeixement i indemnització dels membres de les antigues agrupacions de l’exèrcit guerriller antifranquista». També plantegen fer d’un estudi sobre la confiscació de béns i drets durant la dictadura «com a pas previ a la seva restitució».

Una altra de les esmenes està centrada en la construcció de l’Arxiu Històric Provincial de Barcelona. Els republicans catalans lamenten que Barcelona sigui una de les poques províncies que no té un organisme semblant. Un «greuge» que «s’ha de pal·liar» a través dels Pressupostos amb 4 milions d’euros per a la seva construcció el 2022 i quanties similars durant els quatre anys següents, cosa que suposaria un total de 20 milions d’euros.