comissió bilateral

La Generalitat reclama 56 competències a l’Estat

  • El grup de treball sobre traspassos s’ha reunit tres mesos després de la comissió bilateral del 2 d’agost

La Generalitat reclama 56 competències a l’Estat

JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segona pedra en la normalització de les relacions entre Estat i Generalitat, en el que fa referència a assumptes competencials i pecuniaris. Després de la represa de les reunions de la comissió bilateral, el 2 d’agost passat, aquest dimecres s’ha posat en marxa el grup de treball que abordarà la qüestió dels traspassos de competències. En la cita, que en principi hauria d’haver-se celebrat fa unes setmanes, tal com va informar aquest diari, en plena ebullició de les negociacions sobre l’esmena a la totalitat que ERC havia de presentar als Pressupostos Generals de l’Estat, la part catalana ha reclamat un total de 56 traspassos. El pròxim conclave tindrà lloc abans que acabi l’any.

Les dues delegacions han acordat començar a treballar per aquells possibles traspassos que ja es van prioritzar en la cita del 2 d’agost, és a dir, beques universitàries, salvament marítim, formació sanitària i l’execució de diverses competències en matèria de legislació laboral. Comença ara un procés d’intercanvi de documentació i de propostes amb l’objectiu, per exemple, que la gestió catalana de les ajudes universitàries, la competència que és més a prop de canviar de mans, pugui ser una realitat en el curs vinent, el 22-23.

Notícies relacionades

Entre les 56 reclamacions hi ha la de la gestió completa del servei de Rodalies. En aquest cas, informen fonts del Govern, s’ha donat trasllat de la qüestió a la comissió bilateral d’Infraestructures, que ha de celebrar-se aquest mes de novembre; així com reunir el grup de treball per a la valoració del dèficit d’explotació del servei.

Avions, carreteres i Fogasa

A la carta catalana de reclamacions també hi ha la gestió de l’aeroport del Prat; la xarxa viària de l’Estat a Catalunya; la gestió del Fons de Garantia Salarial (Fogasa); la substitució de la Guàrdia Civil en les tasques de protecció de la natura; els ‘papers’ de Salamanca; el monestir de Poblet; el Registre Civil de Barcelona, i l’observatori del Turó de l’Home, entre d’altres.

Temes:

Govern Govern