Cas Son Espases

El Suprem confirma la condemna de deu mesos de presó contra Jaume Matas

L’exministre ja va ser condemnat per l’Audiència de Mallorca per delicte de tràfic d’influències i com a inductor de delictes de prevaricació continuada i frau a l’Administració

3
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la sentència que va condemnar el 2019 l’expresident de les Balears Jaume Matas a deu mesos de presó i deu anys d’inhabilitació per delictes de corrupció relacionats amb l’adjudicació a una empresa de la construcció de l’hospital de Son Espases de Palma.

L’Audiència de Mallorca va imposar a Matas les esmentades penes de presó i d’inhabilitació especial per a càrrec públic per delicte de tràfic d’influències i com a inductor de delictes de prevaricació continuada i frau a l’Administració per la seva actuació per aconseguir l’adjudicació a una determinada empresa durant la legislatura autonòmica 2003-2007.

Matas va recórrer al Suprem només la seva condemna de tràfic d’influències (de sis mesos de presó i tres anys d’inhabilitació) però l’alt tribunal desestima íntegrament les seves al·legacions.

La sentència del Suprem remarca que d’acord amb els fets provats l’acusat es va assegurar la proximitat de persones de la seva confiança en el procés d’adjudicació per concurs del projecte de construcció de l’hospital que havia sigut anunciada per ell ja des de la seva campanya electoral per a president de les Balears per beneficiar una empresa adjudicant-li el projecte de construcció de l’hospital.

Els magistrats expliquen que per assegurar el seu control i influir en el procés d’adjudicació de l’obra va donar l’ordre de contractar una determinada consultora «prescindint de les normes de procediment i a fi que fos aquesta qui portés a la Taula de Contractació les valoracions de les ofertes dels licitadors».

D’aquesta manera, «la contractació es va fer a l’esquena de la Mesa de Contractació», recalquen.

El Suprem destaca «la pressió moral i jeràrquica» que Matas va exercir sobre els seus subordinats, l’exconsellera de Salut Ana Castillo i l’exdirector general de l’Institut Balear de Salut Sergio Beltrán, i com l’activitat dels tres estava encaminada «a obtenir de la Taula una proposta que fos coherent amb la decisió final de l’òrgan de contractació».

«Es tractava amb això de crear una aparença de realitat que recolzés la decisió que des del principi perseguia Matas», afegeix.

Aclareix que «no es va influir sobre la Taula sinó sobre Beltrán com a òrgan de contractació, a qui Matas, aprofitant-se de l’ascendència derivada de la seva posició jeràrquica, anava transmetent les seves directrius, bé directament o bé a través de Castillo».

La Sala conclou que es presenten els elements integrants del delicte de tràfic d’influències.

«Abusant de la seva jerarquia»

És a dir, «pressió moral eficient exercida per l’autor, Matas, el qual, abusant de la seva jerarquia sobre qui havia de resoldre, Beltrán, va determinar la seva voluntat a fi d’obtenir una resolució arbitrària o injusta i aliena als interessos públics».

Afegeix que «tal resolució anava dirigida a l’obtenció d’un benefici econòmic, en aquest cas a favor d’un tercer, OHL), que a més d’aconseguir els beneficis derivats de la construcció de l’hospital obtindria els procedents del seu manteniment i d’altres serveis relacionats amb la seva gestió».

L’Audiència de Mallorca també va condemnar l’exconsellera Ana Castillo, que va reconèixer els fets i va facilitar la investigació, a 8 mesos de presó (pena substituïda per multa de 4.800 euros) i 10 anys d’inhabilitació com a inductora de prevaricació i frau.

Notícies relacionades

Així mateix, condemna Sergio Beltrán per prevaricació i frau a 12 mesos de presó (substituïts per multa de 5.760 euros) i 13 anys d’inhabilitació, i Jesús Peinado, propietari de l’empresa contractada per informar de les ofertes d’adjudicació, com a cooperador necessari de prevaricació i frau a 12 mesos de presó (substituïts per multa de 5.760 euros) i 10 anys d’inhabilitació.

Cap d’aquests tres condemnats va recórrer la seva condemna davant el Tribunal Suprem.