Entrevista

Sánchez, sobre la coalició: «El cas portuguès és diferent de l’espanyol»

  • «Més enllà del debat intern de la coalició, quan s’arriba a un acord és per obtenir millores socials», afirma

  • Els líders del G-20 inicien la segona jornada de la cimera de Roma llançant una moneda a la Fontana de Trevi

Sánchez, sobre la coalició: «El cas portuguès és diferent de l’espanyol»

AFP / Andeas Solaro

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
Rosa María Sánchez

«El cas portuguès és diferent de l’espanyol». Així s’ha expressat el president de Govern, Pedro Sánchez, en una entrevista amb el diari romà La Repubblica al respondre a una pregunta sobre si és possible que les tensions dins del Govern de coalició espanyol desemboquin en una crisi política com la que amenaça l’Executiu de Portugal en aquests dies. 

A Espanya «hi ha molta més pluralitat de partits, alguns que es diferencien sobre una base ideològica, d’altres que es caracteritzen per la seva base territorial i ideològica», ha afirmat Sánchez. «Si hi ha una organització política capaç d’estructurar aquesta complexitat, és el PSOE», ha opinat. «Més enllà del debat intern de la coalició, quan s’arriba a un acord és per obtenir millores socials», ha recordat el mandatari espanyol, que des de divendres es troba a la capital italiana per participar a la cimera del G-20

«La contrareforma de Rajoy»

En aquesta línia, sobre la reforma laboral –objecte de les últimes tensions entre els dos socis de Govern–, Sánchez ha assegurat que es pretén «reconstruir un consens que es va trencar amb la contrareforma de Rajoy el 2012». «Hem de reconduir l’educació i la formació de joves i treballadors cap a noves formes d’ocupació amb normes laborals que mirin al futur», ha dit.

També li han preguntat sobre l’abast del problema que la inflació pot suposar per a la recuperació econòmica. El president va indicar que «alguns dels seus elements són estructurals, però té més a veure amb la situació econòmica, l’horitzó de la qual hauria de ser limitat».

Aquest diumenge finalitza la segona jornada de la cimera del G-20 a Roma que va començar aviat amb una foto de família dels líders a la Fontana de Trevi, on van complir la tradició de llançar una moneda i demanar un desig. Després de l’esdeveniment, els mandataris van reprendre els treballs al centre de congressos de Nuvola, als afores de Roma, a la recerca d’un acord ferm per posar límit a les emissions de CO2.

Notícies relacionades

Els líders del G-20 van arribar entorn de les 9.30 a l’emblemàtic monument i es van disposar en fila per llançar la moneda, com marca la tradició. En particular, cada un d’ells va llançar un euro amb la imatge de l’Home de Vitruvi, de Leonardo da Vinci, adoptat com a símbol de la cimera de Roma. La cancellera alemanya, Angela Merkel, que aborda la seva última cimera del G-20 abans de deixar el Govern, va tocar, a més, l’aigua de la font.

No obstant, dues figures absents han sigut el president dels Estats Units, Joe Biden i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, pendents de fer una conferència conjunta després que els Estats Units i la UE acordessin aixecar aranzels a l’acer i alumini. El conveni inclou un volum de metalls europeus que entraran lliures d’impostos als Estats Units, mentre que el bloc europeu eliminarà els aranzels a productes com el whisky i les motocicletes.