La negociació dels comptes de l’Estat per al 2022

ERC avisa el PSOE que blindar el català no és suficient per aprovar els Pressupostos

  • Vilalta recorda que queden «carpetes» pendents i ERC no ha donat el sí definitiu

  • Els comuns agraeixen als republicans el «gest» de no bloquejar d’entrada el projecte

ERC avisa el PSOE que blindar el català no és suficient per aprovar els Pressupostos

ACN / BERNAT VILARÓ

2
Es llegeix en minuts

Nou avís d’ERC al Govern per què no doni per descomptat el sí definitiu dels republicans als Pressupostos de l’Estat malgrat la decisió d’última hora del partit independentista de no presentar una esmena a la totalitat als comptes públics per al 2022. La secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, ha deixat clar aquest dissabte que l’acord in extremis amb el PSOE per blindar el català en el projecte de llei audiovisual que prepara el Govern central no garanteix el sí republicà als comptes.

El pacte lingüístic en relació amb les plataformes audiovisuals («es buscaran les millors fórmules per garantir un percentatge de producció, doblatge i subtitulació en llengües cooficials que requerirà la conformitat d’ERC per aprovar la llei») «serà necessari, però no suficient, per a un vot favorable d’ERC,» ha advertit Vilalta en una entrevista a Rac-1.

El pacte encara s’ha de concretar perquè quedi recollit en la normativa audiovisual. I va acompanyat d’un acord per fer efectiu el traspàs de les beques a la Generalitat i que el Govern gestioni el nou ingrés mínim vital desplegat pel Govern, ja que a Catalunya regeix la renda garantida de ciutadania. Els dos aspectes van ser objecte de debat en la comissió bilateral Estat-Generalitat del 2 d’agost.

Altres carpetes pendents

Notícies relacionades

«Ahir no vam donar el nostre vot favorable als Pressupostos de l’Estat. Ahir el que vam fer és obrir la porta a poder-los negociar. En aquest debat a la totalitat que ha de tenir lloc la setmana que ve, des d’ERC ens hem compromès a no bloquejar-lo», ha descrit Vilalta. I en aquest sentit ha recordat que encara hi ha «carpetes» pendents de negociar en àrees socials i econòmiques, en especial per garantir més inversions a Catalunya i que aquestes s’executin segons el previst en els Pressupostos. Una de les queixes d’ERC i el Govern català és que l’execució de les obres queda molt per sota del previst en els comptes.

Els comuns defensen els comptes

Per la seva banda, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha defensat que el fet que ERC no hagi presentat una esmena a la totalitat al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) és «una manera de reconèixer que són uns bons pressupostos» per a Catalunya. «Valorem el gest d’ERC», ha defensat Albiach, que ha posat en relleu que EH Bildu i el PNB tampoc hagin presentat cap esmena a la totalitat dels comptes per aplanar així la primera votació al Congrés. En canvi, JxCat, la CUP, el PP, Vox, Ciutadans, Coalició Canària i Fòrum Astúries han presentat esmena a la totalitat.