El tràmit més difícil dels PGE 2022

ERC i el PNB aplanen a Sánchez l’aprovació dels Pressupostos

  • Els republicans arrenquen el compromís per escrit que hi haurà quotes de «producció, doblatge i subtitulació» en català en la futura llei de l’audiovisual

ERC i el PNB aplanen a Sánchez l’aprovació dels Pressupostos

Pool Moncloa

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern de coalició PSOE-Podem va aconseguir aquest divendres lligar els recolzaments necessaris per poder superar al Congrés el tràmit més complicat dels Pressupostos Generals del 2022. Finalment, ni ERC ni el PNB van presentar esmenes de totalitat, així que dijous vinent, quan calgui votar les que sí que han registrat el PP, Vox i altres partits (entre els quals Junts i la CUP), donaran suport a l’Executiu de Pedro Sánchez i permetran que els Comptes segueixin el seu camí. Es desbrossa, així, un altre camí, el que condueix al mateix Sánchez al final d’una legislatura que va començar amb una pandèmia i segueix, ara mateix, amb les ombres que dona la inflació al repunt dels indicadors macroeconòmics. 

Els nacionalistes bascos, i molt especialment els republicans, van mantenir la tensió fins a l’últim moment. Les negociacions es van rematar a pocs minuts de les 14, quan expirava el termini de presentació d’esmenes a la totalitat. Esquerra tenia la seva a punt. «Teníem l’esmena redactada. No s’acaben de creure que l’anàvem a presentar», assenyalen fonts del grup parlamentari. La pedra clau era la llei de l’audiovisual i la protecció del català.

Els republicans tenien concertada una executiva del partit a les 11 hores, poc menys que per donar el cop de gràcia. Una trucada de l’omnipresent ministre Félix Bolaños va retardar l’inici d’aquesta reunió telemàtica. Després d’un estira-i-arronsa, en forma de contraoferta catalana, els republicans van quedar pendents d’una última resposta de l’Executiu. Finalment, l’encaix entre uns i d’altres va promoure la següent formulació sobre la llei de l’audiovisual: «Amb aquesta finalitat, es buscaran les millors fórmules per garantir un percentatge de producció, doblatge i subtitulació en llengües cooficials que necessitarà la conformitat d’Esquerra Republicana per aprovar la llei». 

En aquesta frase es contenen els dos elements dels quals els republicans treuen pit. La introducció de percentatges o quotes i que es requerirà el seu ‘plàcet’ per aprovar-la. A canvi, l’alleujament a Madrid. Sánchez podrà seguir amb la tramitació dels Pressupostos. El següent pas serà el debat dimecres i dijous de les esmenes que sí que han presentat el PP, Cs, Vox, Fòrum Astúries, Coalició Canària, i els altres dos partits independentistes. Dijous els diputats les votaran i, després d’aquest pacte amb ERC i el PNB, el Govern té assegurat que superen l’examen.

Document

El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, va ajornar la seva primera compareixença, que s’havia fixat a la una del migdia, i va sortir sobre la botzina. Rufián va explicar que es va aconseguir un acord per a la transferència immediata de les beques universitàries, per un valor de 18 milions, i un altre per a la gestió íntegra de l’ingrés mínim vital (IMV). Tots dos, va detallar, formen part del capítol d’incompliments de l’actual Govern, ja que deriven dels pressupostos anteriors, ja avalats per Esquerra.

Debat ajornat, però ja amb quotes

Quant al troncal, la llei de l’audiovisual, Rufián va especificar que aquest percentatge per assignar acordat s’ha de fixar abans del 31 de desembre, perquè Espanya ja va amb retard amb la directiva europea i ha rebut un avís que ha de fer-ho abans que acabi l’any.

Es farà després de les pertinents consultes amb el sector audiovisual i també amb els nacionalistes bascos i gallecs. «Aquesta llei només i exclusivament es pactarà amb ERC perquè, si no, no surt», va respondre quan se li va plantejar si el Govern s’havia compromès a acceptar la xifra que li proposi la formació republicana. 

«ERC fixarà una quota de producció audiovisual en català. Si aquesta llei s’aprova, serà amb l’‘OK’ d’ERC»

Gabriel Rufián, president del grup parlamentari d’ERC al Congrés

Fonts de l’Executiu i del PSOE defensen la fixació d’una quantitat d’ajudes global i no tancar un percentatge. No obstant, Rufián considera que «hi haurà quota» o no hi haurà llei, perquè els seus 13 diputats seran clau per poder tirar endavant, com demana Brussel·les. El PP no vol opinar sobre quin percentatge veuria millor, perquè no coneix el text legal del Govern i es queixa que l’hagi deixat fora del debat. «No pensen en l’interès general», ha lamentat Cuca Gamarra, portaveu dels populars al Congrés.

Aquest acord entre ERC i el Govern ajorna en realitat el debat i, segons fonts republicanes, penjarà com una espasa de Dàmocles sobre tota la tramitació dels Pressupostos. Això sí, sobre la base de quines quotes imposar. 

«Ja veurem quin mecanisme, en quina mesura, en quin percentatge: això està per determinar [es protegeixen les llengües cooficials]»

Felipe Sicilia, portaveu del PSOE

Notícies relacionades

La mateixa advertència ha fet el PNB. El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va anunciar cap a dos quarts d’una que no vetarà la tramitació perquè havia aconseguit un «acord polític» per a la gestió íntegra de l’ingrés mínim vital (IMV), tot i que això no significa que recolzarà els Pressupostos de manera definitiva. En la segona fase de la negociació que s’obre ara, els nacionalistes aspiren a incloure en els Comptes recursos, tant al País Basc com a Navarra, davant un descens de la inversió en els comptes que han arribat al Congrés. «Això cal corregir-lo», ha avisat, assumint que «hi ha esmenes importants que s’hauran d’acceptar i suposarà un increment pressupostari».

Respecte a l’ingrés mínim vital, era un compromís que el PNB va tancar amb el Govern l’any passat. Ara, va apuntar Esteban, han aconseguit un acord «més avançat» i aquesta transferència arribarà com a màxim a principis de l’any vinent. Poc abans de conèixer la posició dels nacionalistes bascos, també EH Bildu havia aclarit que tampoc presentaria esmena a la totalitat.