Informe del CAC

Les plataformes suspenen en la seva oferta en català

El CAC afirma que la presència de producció europea és menor del 30% a Disney+ i HBO

hoquei

hoquei

2
Es llegeix en minuts

Un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha assenyalat que la presència del català a HBO, Disney+ i Amazon Prime Video és «gairebé nul·la» i ha constatat que dues d’elles no arriben a la quota del 30% d’obra europea als seus catàlegs audiovisuals.

En un informe que estudia la presència d’obra europea als catàlegs dels serveis de comunicació audiovisual a demanda, el CAC ha assenyalat que Disney+ i HBO no assoleixen aquesta quota de producció europea, ha informat el consell aquest dilluns en un comunicat.

Disney+ ofereix un catàleg de 1.707 obres audiovisuals, cosa que implica una quota d’obra europea del 4,5%, mentre que HBO ofereix un catàleg de 1.725 obres audiovisuals a Catalunya, amb una quota d’obra europea del 25%.

Amazon Prime ofereix al seu catàleg un total de 5.585 obres audiovisuals i les produccions europees suposen el 34,3%, mentre que Filmin, que ofereix 10.327 obres audiovisuals, té una quota d’obra europea del 65,7%.

En un informe del maig del 2020, el CAC va assenyalar que Netflix no arribava a la quota del 30% d’obra europea al catàleg audiovisual que ofereix als abonats a Catalunya, oferint entre un 17,3% i un 22,2%.

El català, «gairebé nul»

En relació amb la presència del català, l’informe constata que la seva presència és «gairebé nul·la» a Disney+, HBO i Amazon Prime Video. L’informe mostra que HBO ofereix una única obra audiovisual en català, cosa que representa el 0,1% del catàleg; Disney+ ofereix tres obres doblades, cosa que suposa un 0,2% del catàleg, i Amazon Prime n’ofereix 71, un 1,3% del catàleg.

El CAC ha precisat que el monitoratge es va realitzar el 9 d’abril i que posteriorment la Generalitat va anunciar que Disney+ posava a disposició 10 títols més en català, cosa que suposa 13 títols, un 0,8% del catàleg.

Filmin ofereix un total de 1.949 obres audiovisuals en versió original catalana, doblades o subtitulades en català, xifra que suposa el 18,9% del català, a més de disposar d’una interfície en llengua catalana.

Prominència

En una anàlisi de la prominència (la facilitat amb què la persona troba les produccions europees al catàleg), Disney+ ofereix una quota de producció europea de fins al 12,6% a les primeres pantalles d’accés, HBO arriba a un 40% i a Amazon Prime Video no s’han detectat sistemes de promoció específics per augmentar la prominència.

Notícies relacionades

Sobre l’any de producció, HBO i Disney+ són les dues plataformes amb produccions més recents, ja que més del 70% dels catàlegs són posteriors al 2010, mentre que Filmin i Amazon Prime Video n’ofereixen al voltant del 60%.

L’informe va ser aprovat per tres vots a favor i un en contra, amb vot particular del conseller Daniel Sirera, que ha assenyalat que va demanar un informe jurídic per avalar que el CAC pot utilitzar recursos públics per elaborar un informe sobre presència d’obres europees en plataformes ja que no considera que Amazon Prime, Disney+, Filmin i HBO «siguin prestadors que es trobin sota la competència del CAC».