Crisi entre els socis de la coalició

Díaz exigeix que Sánchez aclareixi la seva posició sobre la reforma laboral abans de tancar la crisi

  • El PSOE volia liquidar ja la pugna oferint a la titular de Treball lideratge en les negociacions però amb la ‘tutela’ dels ministeris implicats

  • Unides Podem aguanta el pols i manté la convocatòria de la taula de diàleg social aquest dimecres sense representants socialistes

Díaz exigeix que Sánchez aclareixi la seva posició sobre la reforma laboral abans de tancar la crisi

DAVID CASTRO

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La crisi entre els socis continua oberta. Sense un indicatiu de quan podrà concloure’s definitivament. Ni com. El PSOE i Unides Podem segueixen perduts en el seu laberint, creuant-se retrets i disputant-se un dels estendards, potser, d’aquesta legislatura: la reforma laboral. Els socialistes pretenien amansir el conflicte reconeixent el lideratge de Yolanda Díaz a la taula del diàleg social, tot i que deixant clar alhora que s’hi han d’asseure representants dels altres ministeris concernits i encapçalats per ells. Però la vicepresidenta segona aguanta el pols: rebutja que hi hagi qüestions «metodològiques» a debat i vol aclarir primer fins on està disposat a arribar el soci majoritari de la coalició. O sigui, els «continguts» per endavant. A l’equip del president, Pedro Sánchez, acusen la titular de Treball d’«obrir ella sola un altre front» quan ja s’havia «resolt» l’escull del lideratge, i remarquen que és ella qui té «difícil explicar» per què vol quedar-se «en exclusiva» una llei que, com totes, ha de ser compartida per «tot el Govern».

Els frecs, doncs, no se suavitzen, i s’aproximen cites clau per a Sánchez a la seva agenda: la cimera hispanolusitana d’aquest dijous a Trujillo (Càceres), la reunió del G-20 aquest cap de setmana a Roma, la COP26 de dilluns de Glasgow (Regne Unit). A la motxilla li pesarà l’incendi que no s’apaga dins del seu propi Gabinet.

Perquè aquest dimarts, a la pràctica, no va servir per girar full. Després del fracàs de la taula de seguiment dels acords de la coalició de dilluns a la nit, les dues delegacions, parcialment, es van retrobar a primera hora del dia, en els minuts previs a la reunió ordinària de l’Executiu. Els ministres Félix Bolaños i María Jesús Montero, per la part socialista, i Yolanda Díaz, Ione Belarra i Irene Montero, pels morats. Després, Díaz va enviar un escrit als departaments del Govern per parlar «específicament» dels continguts de la reforma laboral. La reunió de la vigília, adduïen des de Unides Podem, no va servir per «aclarir» l’abast d’una mesura troncal, va ser un «frontó», segons la seva lectura, perquè el PSOE va posar l’accent a la taula del diàleg social, en la qual com a soci majoritari ha de «participar» en les negociacions amb empresaris i sindicats.

«He instat un debat al si del Govern per delimitar el contingut de la reforma laboral. Pensava que aquest debat estava tancat, perquè ja el vam tenir abans de desembre del 2020, abans de remetre el component 23 [del pla de recuperació] a la Comissió Europea», protestava Díaz des de Roma a la tarda, després de reunir-se amb el seu homòleg italià, Andrea Orlando. «Estem debatent al si del Govern i encara no hem arribat a un acord, però m’agradaria assenyalar-los que el debat que existeix al si del Govern no és sobre metodologia», és de «continguts», va insistir. «A la ciutadania no li importa la metodologia –va continuar–, li interessa saber si acabarem amb la precarietat laboral, la política de devaluació salarial que ha imposat la reforma del PP, si els joves treballen en condicions dignes, si el conveni d’empresa deixa de ser el preferent».

«Màxim consens»

La vicepresidenta va reafirmar el seu compromís amb la coalició, va garantir que no hi haurà ruptura i que la reforma laboral estarà llesta el 31 de desembre, com exigeix Brussel·les. Però amb les seves paraules, i el que traslladava el seu equip, evidenciava que no cedirà en aquest punt. «No hi ha debat sobre els continguts, aquest front l’ha obert ella», replicaven des de la Moncloa. Els socialistes, i aquest dimecres ho va reiterar la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, remarquen que «tot» l’Executiu està compromès amb la «modernització» de la legislació del mercat de treball, que allà no hi ha dubtes.

Els morats contesten que sí que n’hi ha, perquè quan la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, amb l’autorització de Sánchez, va intentar arrogar-se la direcció de les negociació amb empresaris i sindicats, es devia que el PSOE vol «controlar els continguts». O sigui, retallar l’abast de la reforma laboral. L’ala socialista reconeix que no s’arribarà tan lluny com vol Unides Podem, però perquè en l’equació cal incloure la patronal (i no només les centrals) a fi que la UE beneeixi la norma. Però rebla que el compromís és intocable, que és una «reforma profunda, estructural» que vol fer amb el «màxim consens».

Tant Rodríguez com Calviño van recalcar aquest dimarts que no hi ha «inconvenient» que Treball «lideri i representi» el Govern a la taula de diàleg social, però van afegir que hi han de ser representants altres ministeris (Economia, Educació, Inclusió, Hisenda) pilotats pel PSOE. «No s’entendria» el contrari, va advertir Rodríguez. Per a la vicepresidenta primera, no hi ha discussió sobre la «substància», sinó només sobre el «mètode» ara que s’enfila la fase «decisiva» de les negociacions.

«Abans, durant i després»

La Moncloa vol que es reprodueixi l’ocorregut amb altres lleis (vivenda, Pressupostos...), negociades entre els dos socis. És a dir, que la posició del Govern sigui conformada «abans, durant i després de la taula» entre el PSOE i UP, indicaven a l’equip de Sánchez. Però els morats volen parlar primer de «continguts».

Notícies relacionades

I tornada a començar. «Divendres, i durant tot el cap de setmana, ells es van centrar que no volien que Calviño coordinés els treballs. Semblava que el tema era d’extrema gravetat i per això van demanar la convocatòria de la taula de seguiment –retreuen amb malestar des de l’equip de Sánchez–. I ara que s’ha aclarit i resolt que el lideratge a la taula és de Treball, no s’admet la participació dels ministeris implicats, quan és de sentit comú. És Yolanda Díaz qui té ara difícil explicar per què impedeix que hi siguin. Per nosaltres, aquest tema estaria tancat, però hauran de dir per què acaparen per a ells aquesta qüestió que és de tot el Govern. El president i Calviño ja han dit que no hi ha problema de continguts».

De moment, aquest dimecres es reprenen les converses que porten funcionant des del 17 de març, entre Treball i patronal i sindicats. No està prevista la presència de cap representant socialista. El diàleg amb CEOE i Cepyme, i CCOO i UGT, doncs, el pilotaran el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, mà dreta de Díaz, i la directora general de Treball, Verónica Martínez. El pols continua viu. Cap dels socis imagina una ruptura, en absolut, però tampoc arriba el final de la crisi més gran patida fins ara per la coalició.