L’ampliació de l’aeroport del Prat, un debat pendent a Junts

  • El sector contrari a l’ampliació reclama activar els debats formals del grup de treball intern

L’ampliació de l’aeroport del Prat, un debat pendent a Junts

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La intervenció del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat de Barcelona no ha generat un entusiasme unànime al seu partit, Junts per Catalunya. Les paraules de Puigneró no van generar grans titulars però la seva aposta decidida per reobrir l’ampliació aeroportuària i rebutjar les tesis contràries, que va considerar «negacionistes», no han agradat a tothom en el seu partit. «No respon al sentit de tots, ni de bon tros», apunta un membre de la direcció, mentre altres veus responen: «Ni respon al sentiment majoritari ni el contrari, perquè el partit encara no ha fet aquest debat».

Fonts del partit crítiques amb els plans d’Aena afirmen que les posicions inicials de Junts han anat modulant-se. En efecte, les opinions de l’exconseller de Territori Damià Calvet i del també exconseller Josep Rull, indultat després del seu pas per la presó per la sentència del procés, han influït en la presa de posició oficial de la formació independentista que lidera l’expresident Carles Puigdemont. En les primeres reaccions després de la proposta d’Aena van destacar preses de posició molt clarament favorables, com les del també exconseller Ramon Tremosa.

Al respecte del debat intern a Junts, en el primer consell nacional de la formació, el passat 18 de setembre, es va decidir crear un grup de treball sobre l’aeroport. Aquest grup el formen coordinadors i portaveus del partit als municipis afectats, el coordinador del Baix Llobregat, la diputada al Parlament representant de la comarca, així com Toni Morral, membre de la direcció i actual delegat de la Generalitat a Barcelona, la diputada al Congrés Pilar Calvo i el senador Josep Lluís Cleries.

«No hem debatut, tampoc ERC»

Segons fonts de Junts, aquest grup s’ha reunit informalment abans i després de la seva creació formal. Però segueix pendent un debat formal respecte del projecte d’ampliació aeroportuari. «No hem fet el debat, com tampoc l’ha fet Esquerra, ni els comuns, ni el PSC. M’agafo a la idea que tenim temps per davant per debatre», afirma una font del partit.

Notícies relacionades

A Junts, els més crítics amb el creixement de vols i ampliació de la pista consideren que la sensibilitat del Govern ha fallat perquè «és una visió de govern que no ha aterrat, i més guiada per percepcions que per criteris tècnics». I afegeixen, a tall de reflexió: «Quan governen, els partits s’obliden del partit i creuen que les decisions es poden prendre des de la institució. Això és jugar amb foc perquè el partit encara és jove».

Alternatives

Els següents passos a Junts són, doncs, activar els debats del grup de treball i continuar amb les reunions discretes en què participen dirigents destacats, amb les quals cal analitzar alternatives. Una d’elles, apuntada fins i tot de manera pública pel secretari general de la formació, Jordi Sànchez, passaria per no augmentar les actuals pistes i aconseguir una capacitat més gran invertint l’actual sentit dels aterratges i enlairaments. Una cosa que afectaria els residents de Gavá quant al soroll de les aeronaus. Una hipòtesi que el vicepresident Jordi Puigneró no va apuntar en la seva compareixença de dimecres, en la qual es va centrar més a culpar el Govern de no haver cregut realment en la inversió, que a plantejar alternatives, més enllà d’assegurar que està en contra de «trinxar» la zona protegida de la Ricarda.