Corrupció

El candidat al TC pel PP, a Ignacio González: «Si en tingués informació, et trucaria de seguida»

  • L’UCO de la Guàrdia Civil va advertir el jutge del cas Lezo que l’expresident de la Comunitat de Madrid havia rebut informació d’Enrique Arnaldo sobre els canvis en el Ministeri Fiscal

  • El candidat del PP al Tribunal Constitucional va ser exonerat després de ser inicialment imputat pel jutge en el cas Palma Arena per haver rebut dos contractes públics de Jaume Matas

El candidat al TC pel PP, a Ignacio González: «Si en tingués informació, et trucaria de seguida»

EPE

3
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

El catedràtic de Dret Constitucional Enrique Arnaldo, un dels dos candidats proposats pel Partit Popular per formar part del Tribunal Constitucional, va prometre a l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, considerat com un dels presumptes capitostos de la denominada trama Lezo, mantenir-lo informat sobre la renovació de càrrecs a la Fiscalia, segons consta en un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA.

«A veure, Ignacio, ¡cap d’ells és nou! Jo, si en tingués algun de nou, et trucaria de seguida. El que sí que sé és que estava tot bastant parat com a conseqüència de la situació política», continua Arnaldo, segons es pot llegir en les transcripcions de les trucades de telèfon de González que van ser gravades per ordre de l’anterior instructor del cas Lezo, el jutge Eloy Velasco.

La trucada a la qual al·ludeix l’UCO es va produir el 3 de novembre de 2016, vuit mesos després que l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González declarés com a investigat en el cas de l’àtic d’Estepona. I, segons consta en la transcripció, qui va ser número dos d’Esperanza Aguirre estava molt preocupat per la investigació sobre el seu immoble, que va acabar arxivada el 2020.

Canvis en la Fiscalia General

No obstant, Arnaldo li va anunciar minuts després «moviments» i «canvis en la Fiscalia General». «Ara es posen en marxa les peces. Sens dubte, sí que sé que és voluntat del ministre [Rafael Catalá] canviar la peça principal», prossegueix aquest catedràtic de Dret Constitucional, que es refereix a la sortida de Consuelo Madrigal: «M’estic movent perquè el nou que substitueixi aquesta senyora sigui bo», conclou.

Aquest jurista anuncia després a Ignacio González el seu desig que el successor de Consuelo Madrigal «ho toqui tot, és clar, efectivament. Cal moure la peça principal i després les dues que van al costat, que són la Fiscalia de l’Audiència Nacional i Anticorrupció», amb referència als fiscals Javier Zaragoza i Antonio Salinas, respectivament.

«Tots dos», prossegueix Enrique Arnaldo, «estan fora del termini del mandat, per això la renovació, perdó, el canvi, és més senzill; a més, un està jubilat, però diguem que la gent de la Nacional sí que pretén que surti Javier Zaragoza, que és un dels elements [...] principals. Aquesta operació, que jo sàpiga, està preparada; ara bé, és una garantia que segueixi Rafael [Catalá], perquè ja se’l coneix i no ha de començar des del principi».

Cas Palma Arena

D’altra banda, com va avançar la cadena SER, aquest candidat del PP al Constitucional va estar imputat per haver contractat l’expresident de les illes Balears Jaume Matas després que el seu Govern concedís a l’empresa d’Arnaldo, Estudios Jurídicos y Procesales, diferents contractes, segons consta en una interlocutòria de 30 de març de 2010 del magistrat José Castro, instructor del cas Palma Arena, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA.

Notícies relacionades

L’assumpte va ser arxivat, però el magistrat va acusar inicialment Matas d’un delicte de malversació de cabals públics i suborn per haver adjudicat dos contractes públics a aquesta firma per imports de 30.000 euros i 12.000 euros, respectivament: «L’any 2004 es va iniciar un expedient de contractació d’una assessoria per a la implantació d’IB3 [la televisió autonòmica balear], mitjançant el sistema de negociació sense publicitat. Aquest procediment va ser manipulat des de l’inici perquè l’entitat adjudicatària fos Estudios Jurídicos y Procesales SL», destacava la resolució.

Dels tres pressupostos, dos corresponien a la mateixa empresa i un tercer havia sigut sol·licitat a un despatx d’advocats que no tenia «cap mena d’experiència en temes jurídic audiovisuals». El 2007, Jaume Matas es va posar en contacte amb l’empresa d’Arnaldo per adjudicar-li un contracte menor per import de 12.000 euros per elaborar un estudi sobre els «límits institucionals de les campanyes electorals», que per al jutge Castro era «totalment innecessari, ja que, de fet, pel que sembla, només el va veure Matas i no constava que fos utilitzat per ningú més», conclou la resolució, que recorda que aquest polític del PP va ser contractat després per la firma d’Arnaldo. No obstant, l’instructor va arxivar l’acusació contra Enrique Arnaldo, que no està imputat ni en el cas Lezo ni en el de Palma Arena.