A Badalona

Albiol veu «tremendament injusta» la moció de censura i desafia l’oposició a les urnes

  • El socialista Rubén Guijarro es convertirà en alcalde de la ciutat el 8 de novembre

  • Guanyem coqueteja ara amb la possibilitat d’entrar al nou govern municipal

Albiol veu «tremendament injusta» la moció de censura i desafia l’oposició a les urnes

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 8 de novembre Xavier García Albiol haurà d’entregar la vara de comandament. L’oposició ha registrat aquest divendres la moció de censura que portarà el socialista Rubén Guijarro a l’alcaldia de Badalona, una operació orquestrada després de destapar-se els ‘papers de Pandora’ que revelen que el popular va rebre un poder general d’una societat de Belize, un petit paradís fiscal. La moció tirarà endavant perquè el PP té 11 regidors i l’oposició en suma 16: el PSC, té sis regidors; Guanyem Badalona en Comú, quatre; ERC, tres; Badalona en Comú Podem, dos; i Junts, un.

Albiol ha evitat fins aquest divendres els focus i s’ha passejat per diversos barris de la ciutat sense prèvia nota a l’agenda des del 13 d’octubre, però avui ha decidit trencar el silenci públicament i deixar de protegir-se a les xarxes socials, tot i que no ha acceptat preguntes dels periodistes.

Acompanyat per quatre dels seus regidors –no hi havia entre ells la seva mà dreta, Ramon Riera, també esquitxat per les informacions periodístiques–, l’encara alcalde ha admès que ha sigut la roda de premsa «més difícil» en la seva «vida política» per una qüestió «sobretot anímica»: «Des del sofriment, he de dir que si algú creu que a mitjà termini continuarà guanyant als despatxos el que no guanya a les urnes, és que no coneix aquesta ciutat i no em coneix a mi», ha etzibat, i a l’emocionar-se ha interromput el seu discurs. Ara bé, ha defensat que el poder de la societat a Belize «era legal i avui també seguiria sent-ho».

El popular ha carregat contra l’oposició, a qui ha acusat d’operar d’esquena a Badalona, i ha assegurat que els cinc partits que impulsen la moció «no tenen la confiança dels veïns, projecte de ciutat ni horitzó de futur». «Em sembla tremendament injust el que està passant», ha sentenciat, desafiant els grups municipals a veure’s a les urnes, on augura que tornarà a recuperar la vara de comandament el 2023.

«Badalona té moltes virtuts, una gran capacitat i moltes possibilitats, però la nostra ciutat té un gran problema. La gran tragèdia és la desconnexió i allunyament dels partits de l’oposició amb el sentiment real i majoritari dels veïns», ha rematat. Ha assegurat, a més, que el seu projecte té suports «a esquerra i dreta» i que així ho demostren les seves tres victòries electorals consecutives.

El govern, la incògnita

Els grups aliens al govern municipal han aconseguit superar els seus vetos creuats per unir-se i desbancar l’alcalde, amb la incògnita encara de si aconseguiran forjar un govern unitari sota la batuta del PSC. Guanyem Badalona en Comú, que havia descartat entrar al govern, ara no s’exclou.

Notícies relacionades

La regidora del partit, Carme Martínez, ha expressat la seva «disposició plena i absoluta» a construir un «govern fort» i ha dit «no tenir dubtes» que aconseguiran recuperar la confiança amb el PSC, que va quedar malmesa al no respectar un preacord pactat per configurar la nova junta municipal. «Aquest govern fort tant es pot garantir amb un acord per ser-hi dins o fora, però no estem dient de no entrar-hi», ha puntualitzat. Des del partit recalquen que, tot i que no entrin al govern, sí que estan disposats a recolzar els pressupostos i a garantir la governabilitat per girar full a l’etapa Albiol.

Per la seva banda, Guijarro ha dit que manté la voluntat de forjar un govern ampli i d’unitat, «amb tots els que volen que Badalona no es vegi immersa en aquest circ mediàtic per l’acció no exemplar de l’alcalde» i ha retret a Albiol que no hagi dimitit, una cosa que opina que hauria «dignificat» la ciutat.