Continua la renovació interna
El PSOE prepara «ajustos» en els grups després del canvi en l’executiva
Ferraz aprovarà pròximament alguns canvis en l’‘staff’ del Congrés i el Senat, i també els nous portaveus de comissió
Dilluns, en la primera reunió de la cúpula ja es va procedir a la destitució del gerent, Mariano Moreno, reemplaçat per l’exdiputada Ana Fuentes
Modernitzat el Govern al juliol i operats els canvis en l’executiva del PSOE després del 40è Congrés tancat diumenge passat, Ferraz prepara ja l’última tanda de canvis interns a nivell federal. La cúpula emprendrà pròximament «ajustos» en les direccions dels grups parlamentaris en les dues Cambres, i també remourà portaveus de comissió. Encara no té decidits els noms de les noves alineacions al Congrés i al Senat, però sí que assumeix que hi haurà nova cascada de canvis per configurar nous equips i perquè els nous membres de l’executiva portin el timó de les seves mateixes àrees al Parlament. Però s’estudiarà cas per cas a l’hora de reorganitzar tot l’‘staff’ a les Corts, precisen a aquest diari fonts de Ferraz. Qui sí que és baixa ja és el gerent del PSOE, Mariano Moreno, substituït per l’exdiputada nacional Ana Fuentes Pacheco.
En realitat, els moviments ja van començar fa setmanes. Mesos. Immediatament després de la reestructuració del seu Gabinet, Pedro Sánchez es va reunir amb els números dos i tres del PSOE, Adriana Lastra i Santos Cerdán, per dibuixar els primers relleus. A la dirigent asturiana ja li havia demanat que elegís entre bolcar-se en el partit o la representació al Congrés, i ella va optar pel primer. Caigut José Luis Ábalos, Lastra es va quedar, per tant, amb les regnes del comitè organitzador del 40è Congrés i confirmada com a vicesecretària general. I Cerdán, com a nou responsable d’Organització. En aquell moment, al juliol, el president ja va posar en comú amb tots dos que el canari Héctor Gómez assumís el comandament del grup a la Cambra baixa i que la catalana Eva Granados podria aterrar al Senat. En aquest últim cas, s’havia generat la vacant per la sortida de Pilar Llop cap al Ministeri de Justícia. El portaveu socialista, el burgalès Ander Gil, va passar a ocupar llavors la presidència de la Cambra alta.
A finals d’agost, la direcció ja va anunciar els nomenaments de Gómez i Granados, i els va portar a l’aprovació de l’executiva del 6 de setembre passat. A ells dos es va sumar una tercera designació, la de la cordovesa Rafaela Crespín com a secretària general del Grup Socialista al Congrés. O sigui, com la número dos de Gómez. Crespín reemplaçava així el que hi havia sigut segon de Lastra, el madrileny Rafael Simancas, a qui el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va elegir com a secretari d’Estat de Relacions amb les Corts.
En el 40è Congrés Federal que els socialistes van clausurar diumenge passat a la Fira de València, el 94,94% dels 1.027 delegats que van votar van recolzar l’executiva de 42 membres composta per Sánchez. El nou portaveu del partit és ja el jaenès Felipe Sicilia, que des del juny del 2017 ocupava el càrrec de portaveu adjunt del grup al Congrés. El president partia de la idea que, en aquesta nova etapa, cada responsable de primer nivell se centrés en un espai de treball. Lastra va deixar la representació parlamentària –i amb això va perdre visibilitat– per dedicar-se full time al partit, però no va ser l’única. Llanos Castellanos, nova secretària de Justícia, Relacions Institucionals i Funció Pública de la direcció, ha hagut d’abandonar l’Executiu (era fins aquest dimecres directora adjunta de Gabinet, lloc ara del repescat Antonio Hernando), igual que ho ha fet Javier Izquierdo, delegat del Govern a Castella i Lleó, per bolcar-se en la Secretaria d’Estratègia i Acció Electoral que ara pilota.
La lògica porta, per tant, que Sicília surti de la direcció del grup per exercir a temps complet com a portaveu del partit. Però la decisió encara no està presa al cent per cent, i a Ferraz prefereixen ser prudents tot i que admeten que aquest ajust és el més lògic, tot i que nonecessàriament ha de ser l’únic.
Molts no són diputats
La cúpula parlamentària al Congrés, l’ocupen avui, a més d’Héctor Gómez, Rafi Crespín i Felipe Sicilia, els diputats Belén Fernández Casero (Càceres), Susana Ros (Castelló) i Guillermo Meijón (Pontevedra), a més de José Zaragoza, el representant del PSC. Eva Granados va arribar al Senat a principis d’octubre, designada pel Parlament. Els seus portaveus adjunts són Tontxu Rodríguez (elegit per la Cambra basca), Javier Aragón (electe per Granada), Mercedes Berenguer (València), Riansares Serrano (Guadalajara) i María Fernández (Astúries).
A Ferraz apunten, per tant, que caldrà emprendre alguns «ajustos», amb la idea també que tant Gómez com Granados puguin «configurar els seus propis equips de treball a cada Cambra». Fonts pròximes al dirigent canari indiquen que encara ha d’asseure’s amb Lastra i Cerdán per estudiar la reorganització del grup, mentre que des de l’entorn de la portaveu al Senat prefereixen per ara no fer comentaris.
Reordenar els grups no és només redissenyar les respectives direccions parlamentàries. A la cúpula del partit assenyalen que el relleu en l’executiva obliga, en principi, a revisar les representacions de comissió. En el PSOE és tradició que el secretari de cada àrea dins de la direcció sigui, al seu torn, el portaveu parlamentari d’aquesta parcel·la. Tot i que sempre hi ha excepcions, i n’hi haurà aquesta vegada amb seguretat. Per exemple, la ministra de Ciència, Diana Morant, és també responsable de la cartera de Ciència, Investigació i Universitats de l’executiva. Però ella no és diputada al Congrés, i tot i que ho fos no podria assumir, per raons òbvies, aquesta representació. Hi ha cinc ministres més a Ferraz: Félix Bolaños, Carolina Darias –tots dos amb àrea–, Pilar Alegría, Isabel Rodríguez i María Jesús Montero –elles tres, només vocals–.
Andrea Fernández, parlamentària per Lleó, és la nova secretària d’Igualtat. Al Congrés, la portaveu de l’àrea és la jaenesa Laura Berja. Fernández, assenyalen a la cúpula, podria ser la nova portaveu d’Igualtat a la Cambra baixa, o bé encarregar-se de la representació de la comissió d’avaluació i seguiment del pacte d’Estat de Violència de Gènere.
A més, nombrosos responsables d’àrea de la nova executiva socialista no són diputats al Congrés o senadors, com Javier Izquierdo (Estratègia i Acció Electoral), Llanos Castellanos (Justícia, Relacions Institucionals i Funció Pública), Idoia Mendia (Estudis i Programes), Hana Jalloul (Política Internacional), Mayte Pérez (Repte Demogràfic), Iratxe García (Unió Europea), Marc Pons (Transició Ecològica), Manuela Villa (Cultura i Esports), María Márquez (Formació), Francisco Lucas (Transparència), Amparo Marco (Emprenedoria), Ana Romero (Agricultura), Víctor Gutiérrez (LGTBI) i Pilar Cancela (PSOE a l’Exterior). Cal tenir un altre element en compte, adverteixen des del grup: Ferraz tindrà en compte els equilibris territorials i els acords teixits per Sánchez amb els seus barons, de manera que les federacions que hagin sortit més mal parades en l’executiva puguin rebre la compensació d’una representació potent a les Corts o amb l’entrada a la cúpula parlamentària.
També el reglament de l’executiva
La direcció socialista espera tenir reorganitzada l’estructura parlamentària en poc temps, segons van indicar fonts de Ferraz. O per al pròxim dilluns, 25 d’octubre, o per a la següent reunió, previsiblement després del pont de Tots Sants. El pas següent és que els respectius grups ratifiquin els canvis interns. També es vol tenir preparat aviat el reglament de funcionament de la comissió executiva federal, el codi que especifica les competències de cada responsable d’àrea i el que especifica qui formen part de la permanent, el nucli dur de direcció del PSOE.
En la primera reunió de la nova executiva, dilluns passat, es va aprovar la decisió de rellevar el que era gerent del partit des del 2017, el madrileny Mariano Moreno, i de reemplaçar-lo per l’exparlamentària Ana Fuentes Pacheco. La raó del canvi, expliquen a Ferraz, és la voluntat de «renovació» i de situar una dona al capdavant de la gestió econòmica de la formació.
Fuentes Pacheco (Ronda, Màlaga, 1972) era, des del setembre del 2018, directora de l’Oficina de Compliment Normatiu del PSOE, l’òrgan de compliance que va néixer llavors per vigilar i prevenir, detectar i gestionar «conductes il·lícites», amb poder per supervisar «l’eficàcia dels controls interns» del partit, actuant «amb autonomia» i informant a la cúpula. La nova gerent va ser diputada al Congrés per Màlaga entre el 2004 i el 2011, durant tot el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero.
Javier Izquierdo Felipe Sicilia Héctor Gómez Hernández Llanos Castellanos Rafael Simancas Ander Gil Pilar Alegría Isabel Rodríguez García Diana Morant Congrés Federal del PSOE José Zaragoza Eva Granados José Luis Rodríguez Zapatero Congrés Senat PSOE Pedro Sánchez PSC PSC Santos Cerdán Félix Bolaños Carolina Darias Pilar Llop María Jesús Montero Adriana Lastra
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
-
Ofert per
- "Només en un país islàmic em sentiré com a casa"
- Berni Álvarez: "Cal receptaresport abans queun ibuprofèn"
- El Cercle proposa ampliar el nombre de municipis de l’AMB
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Eleccións en EEUU Swifties, el poder dels fandoms
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Caracas insisteix sense proves en la conspiració contra Maduro
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat