10 anys del final de la banda

El PSOE frena una declaració institucional de condemna a ETA perquè el PP no la instrumentalitzi

  • Els socialistes van proposar un text en el Senat per commemorar el final de la violència tot i que el PP va pronosticar abans de llegir-lo que seria «descafeïnat» per agradar a Bildu

  • El grup progressista va renunciar a negociar-lo amb la resta de grups per considerar que els populars van començar a fer «politiqueig barat» i a utilitzar un «tema sensible»

El PSOE frena una declaració institucional de condemna a ETA perquè el PP no la instrumentalitzi

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Deu anys després, una declaració institucional per commemorar els 10 anys del final de la violència d’ETA s’ha enredat a les mans dels grups parlamentaris del Senat fins al punt que no sortirà. El grup socialista va anunciar dimarts al matí en la Junta de Portaveus la seva voluntat d’impulsar un text de condemna de la banda terrorista. Així ho va dir Eva Granados, la portaveu, en la reunió. Segons fonts presents, Javier Maroto, el seu homòleg del PP, va respondre que li semblava una bona idea i que el seu partit també ho havia pensat. No obstant, amb el pas de les hores, els socialistes van considerar que els populars estaven «fent politiqueig barat» amb l’assumpte i van decidir frenar-la per no permetre’ls utilitzar «un tema sensible» com el del terrorisme. «No volem que s’instrumentalitzi», van afirmar fonts del grup socialista.

L’embolic va començar a mig matí. Després de la proposta de Granados, Maroto va fer una roda de premsa en la qual va assegurar que esperava que aquest text inclogués una condemna expressa de la banda. «Em temo que no els deixaran uns o d’altres fer aquest pas. O bé el text que presenta el grup socialista estarà descafeïnat i no inclourà expressament la condemna al terrorisme d’ETA o bé Bildu no li donarà suport», va declarar Maroto. Segons fonts socialistes, tot just acabar l’atenció amb els mitjans, Granados li va mostrar el document i li va criticar que hagués sembrat aquest dubte quan ni tan sols ho havia llegit encara. Aquestes fonts apunten que «des del minut zero» la paraula «condemna» s’havia inclòs i afirmen que Maroto va respondre que li semblava bé el text.

«Avui, més que mai, hem de rendir homenatge a les víctimes de la violència terrorista i renovar-los el nostre recolzament. Però també aquesta és una ocasió per reiterar la condemna al terrorisme d’ETA que mai s’hauria d’haver produït, reconèixer el dany que va causar, així com per tornar a proclamar la superioritat de l’Estat de Dret sobre la barbàrie», es pot llegir en un dels paràgrafs de la proposta socialista. 

No obstant, la versió dels conservadors és que el senador no va donar llum verda a aquesta redacció. Fonts de l’equip de Maroto no van descartar a la nit redactar-ne una altra de pròpia i mirar de pactar-la dimecres amb la resta de l’hemicicle.

Firmada per tots els grups

Notícies relacionades

Perquè una declaració institucional prosperi ha d’estar firmada per tots els grups. En aquest cas, tots els focus a priori, deixant de banda aquest xoc entre el PSOE i el PP, estarien posats sobre Bildu ja que, dilluns, Arnaldo Otegi va expressar el seu rebuig de la violència més contundent dels que han realitzat fins ara tot i que va continuar sense condemnar els assassinats.

En el Congrés, el PP també va anunciar que volia que es llegís una declaració institucional en el mateix sentit i va presentar una proposició no de llei per instar elGovern que no pacti amb partits que no condemnen els crims d’ETA. El gest també es va veure com una «utilització» del terrorisme i va portar el PSOE a frenar la declaració al Senat.