Cursa cap a les municipals del 2023

El PPC i els hereus de Manuel Valls: una aliança amb les espases en alt

  • Els populars descarten presentar-se en coalició a les municipals perquè confien en el pes de la seva marca, mentre que Barcelona pel Canvi avança en la seva implantació territorial

El PPC i els hereus de Manuel Valls: una aliança amb les espases en alt
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PP està obcecat a copar l’espai de centredreta obrint-se pas entre la debacle de Cs i el radicalisme de Vox. L’anomenada «casa comuna del constitucionalisme» a què es referien els taronges quan tenien 36 diputats al Parlament la legislatura passada és el terme encunyat ara per la cúpula popular catalana per unir «tot el que queda a la dreta del PSOE». Però especialment significatiu és que qui el va pronunciar divendres passat va ser l’exdirigent de Cs i ara número dos del PPC com a independent al Parlament, Lorena Roldán, per anunciar que s’afilia als conservadors.

Roldán va ser el fitxatge estrella del partit per a les eleccions del 14 de febrer i és ara la icona d’una opa que prossegueix. Al desembre va deixar tots els seus càrrecs a Cs –era la portaveu al Senat després de ser rellevada com a líder catalana per la direcció– i des d’aleshores és la mà dreta d’Alejandro Fernández al Parlament i, per ara, està descartat que assumeixi el lideratge provincial del partit a Tarragona, perquè vol centrar-se en les tasques parlamentàries.

Fonts del partit asseguren que hi ha càrrecs territorials intermedis que també estan seguint el seu camí, però afirmen que estan sent cautelosos i que, de cara a les municipals del 2023, miraran de prioritzar la fidelitat dels seus actuals representants. No obstant, en aquest camí, el PP xoca amb la tercera parlamentària popular a la Cambra catalana: Eva Parera.

Transvasaments

La que va ser mà dreta de l’ex primer ministre Manuel Valls al consistori barceloní ha agafat les regnes del partit per reflotar-lo després de la marxa del francès. Parera està disposada a presentar-se a les municipals com a cap de files de Barcelona pel Canvi –el nom de la plataforma canviarà a l’expandir-se a Catalunya– i ha obert un nou mercat de fitxatges del qual formen part algunes persones que provenen, precisament, del PP.

Entre ells hi ha el periodista Joan Castelló –que va exercir diversos càrrecs de comunicació amb els populars– que ara és conseller de districte a les Corts i coordinador dels deu consellers–, i la dirigent del Centre Lliure Art i Cultura (CLAC), Paula Añó, que va ser candidata per Barcelona. Així mateix, també s’hi va sumar l’expresident de l’entitat estudiantil S’ha Acabat, Yeray Mellado, que actua com a conseller de districte de Nou Barris (Barcelona) i es pot recordar que la que va ser regidora de Cs, Marilén Barceló, també es va taslladar amb Parera, tot i que exerceix com a regidora no adscrita.  

Notícies relacionades

Fonts d’aquesta formació emmarquen aquestes incorporacions en la nova estructuració després de l’adeu a Valls i afirmen que ja estan implantats a les quatre províncies del territori i que es volen presentar en totes. Des del PP descarten qualsevol coalició, perquè estan disposats a presentar-se sols i amb la seva marca, i afirmen que no hi haurà fusió amb el partit de Parera tret que decideixin incloure’s en les seves paperetes com a independents, el mateix guió que va seguir ella en les eleccions catalanes del 14-F. 

Parera no s’afiliarà al PP com Roldán, perquè la seva aposta és precisament reforçar la seva pròpia marca, per la qual cosa la solidesa del seu pacte queda a expenses de la proximitat temporal amb les urnes. Per ara, el conflicte es manté latent.

Temes:

Manuel Valls PPC