Finançament autonòmic

El PSOE demanarà a Feijóo ajornar la reunió sobre finançament per pactar una postura comuna

  • Els barons socialistes defensen davant Ferraz la normalitat de les trobades amb presidents d’altres partits

La modificación de la Ley de Caza y propuesta para reivindicar la Transición Española y salvaguardar la unidad de España, temas pricipales del Pleno de la Asamblea de Extremadura

La modificación de la Ley de Caza y propuesta para reivindicar la Transición Española y salvaguardar la unidad de España, temas pricipales del Pleno de la Asamblea de Extremadura / Europa Press TV (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Els cinc barons socialistes convocats el pròxim 2 de novembre a una reunió sobre finançament autonòmic a Santiago de Compostel·la, juntament amb els presidents populars de Galícia i Castella i Lleó i el càntabre Miguel Ángel Revilla, han acordat finalment acudir a aquesta trobada, però fer-ho amb una postura de partit consensuada. Aquesta és la solució interna que s’ha arbitrat després de les queixes del Govern a la presència dels seus dirigents en aquest fòrum, que Alberto Núñez Feijóo va anunciar entre intenses crítiques a Pedro Sánchez i a Catalunya, i el seu malestar per l’organització de les comunitats en grups de pressió. Andalusia, el País Valencià i les Balears, per una banda, i Castella-la Manxa, Astúries, Cantàbria, l’Aragó, Galícia, La Rioja, Castella i Lleó i Extremadura per l’altra.

Precisament serà aquest president, Guillermo Fernández Vara, del grup de l’Espanya despoblada, nou responsable de Política Autonòmica del PSOE, qui trucarà a Feijóo en les pròximes hores per plantejar un ajornament de la cita a Santiago. Els barons entenen l’enuig de l’Executiu per la manera en què es va anunciar aquesta convocatòria i per la trobada fa uns dies de Juanma Moreno i Ximo Puig, però veuen difícil fer marxa enrere, una vegada que havien confirmat la seva presència. De fet, un d’ells comentava a aquest diari que a ell li resultava impossible justificar ara que no hi va només perquè «ho diu Ferraz». I adduïa, a més, que en la seva autonomia es veu amb absoluta normalitat les trobades amb altres autonomies, amb problemes semblants, tot i que estiguin governades pel PP.

La realitat, recorden diversos dirigents, és que es tracta d’una reunió que ja s’ha fet dues vegades anteriorment, a Lleó i a Saragossa, el 2017 i el 2018, en la primera ocasió quan encara governava Mariano Rajoy. I com que l’última va ser en territori socialista, ara tocava en territori del PP, i Feijóo va oferir Santiago de Compostel·la, expliquen.

Tensió interna al PSOE

Però el conclave del 2-N, que es va organitzar arran del que van mantenir València i Andalusia, ha revelat la tensió interna al PSOE –la mateixa que al PP– pel debat del finançament autonòmic. I alhora la tensió de les comunitats amb el Govern central, que ha mirat d’impedir que els seus cinc barons acudissin a Galícia i ha demanat que no s’evidenciïn les discrepàncies en aquest tema.

Notícies relacionades

Els socialistes s’han conjurat per pactar una postura interna, que a alguns els sembla impossible d’aconseguir. Ni al mateix Executiu ho veuen factible, però almenys volen eliminar el soroll afegit del debat i que les autonomies no s’organitzin en fronts d’unes contra les altres. Tots entenen que l’obligació de cada president és «defensar els interessos del seu territori». Però això no és obstacle perquè no existeixin crítiques. Des de les més poblades esgrimeixen que el veritablement car en la sanitat «no és la dispersió, sinó les operacions greus». I no entenen per què Castella-la Manxa està en aquest grup, perquè, com el País Valencià, Andalusia o Múrcia, està «infrafinançada».

Al novembre el Ministeri d’Hisenda donarà a conèixer el seu criteri de població protegida, que serà el puntal del nou model de finançament autonòmic i, a partir d’aquell moment, començarà la negociació. Ni els mateixos barons socialistes creuen que es pugui culminar aquesta legislatura davant la previsió d’un avenç de les eleccions andaluses, que toquen el desembre del 2022, i comenci un nou cicle electoral que faci impossible un acord.