Autoritats colombianes exhumaran cossos de nens reclutats per les FARC

Autoritats colombianes exhumaran cossos de nens reclutats per les FARC
1
Es llegeix en minuts

La Jurisdicció Especial per a la Pau (JEP) i la Unitat de Recerca de Persones donades per Desaparegudes (UBPD) de Colòmbia exhumaran la setmana vinent cossos de possibles víctimes de reclutament forçat de la desmobilitzada guerrilla de les FARC, en un cementiri del departament colombià del Caquetá (sud).

En un comunicat conjunt, els organismes van informar que del 19 al 30 d’octubre «realitzaran una intervenció conjunta al cementiri del ‘coregimiento’ (mas) de la Unión Peneya, del municipi de Montañita, Caquetá».

En aquest lloc de Colòmbia suposadament hi ha «cossos no identificats de persones presumptament desaparegudes en el marc del conflicte armat, entre ells, nens i nenes reclutats il·lícitament per les antigues FARC», van afegir. La JEP i UBPD asseguren que sumaran esforços per donar una resposta ràpida i adequada als familiars de les víctimes del conflicte, especialment a aquells que encara busquen a menors d’edat.

Recuperació dels cossos

Igualment, realitzaran les tasques necessàries per a la recuperació d’aquests cossos i entregar-los a l’Institut Nacional de Medicina Legal i Ciències Forenses, al qual li correspon identificar-los, i finalment, entregar-los als seus familiars.

L’UBPD va ser creada per l’acord de pau que van firmar el Govern colombià i la guerrilla de les FARC el 2016 amb la responsabilitat de localitzar més de 120.000 persones donades per desaparegudes durant el conflicte armat.

És a més un mecanisme humanitari i extrajudicial dins del Sistema Integral de Veritat, Justícia, Reparació i no Repetició que, amb el compliment de la seva missió, contribueix a la satisfacció dels drets de la veritat i la reparació de les víctimes del conflicte armat colombià.

Notícies relacionades

Entre el gener de 1938 i juliol del 2017 a Colòmbia van desaparèixer 124.697 persones, de les quals més de 85.000 encara no han sigut trobades.

D’aquestes, almenys 25.140 van ser víctimes de desaparició forçada pel conflicte armat, segons l’Institut Colombià de Medicina Legal.