Consell nacional republicà

Junqueras: «No seria la primera vegada que ERC tomba uns Pressupostos»

  • El líder d’ERC pressiona el PSOE i li exigeix que compleixi les inversions

A1-124320730.JPG

A1-124320730.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La principal queixa que sempre expressa el PSOE sobre ERC ve a tomb d’una presumpta falta de fiabilitat. Que un no se’n pot fiar mai, venen a dir. Això es va quedar gravat a foc a la socialista seu del carrer de Ferraz a Madrid l’any 2019, quan els republicans van vetar els comptes del llavors acabat d’arribar a la Moncloa (després d’ajudar-lo a pujar en la moció de censura) Pedro Sánchez, cosa que va obrir pas a un avançament electoral. Tot això, matisat amb els bons vents demoscòpics que li bufaven llavors al PSOE, clar.

Passats uns anys, un acord d’investidura i uns PGE aprovats per ERC, sembla haver-se instal·lat que el ‘sí’ dels republicans als comptes del 2022 es dona per descomptat. I aquí és on, aquest dissabte, ha intervingut el president de la força, Oriol Junqueras, apel·lant, justament, a la ‘mala fama’ del partit. Avisant que ‘estem molt bojos’. Recordant, en definitiva, una obvietat: «No seria la primera vegada que ERC tomba uns Pressupostos» A 300 quilòmetres al sud, la plana major del PSOE segueix al seu congrés.

Reacció tardana

La pressió o advertència de Junqueras es produeix després de certa paràlisi republicana, dijous, després que es filtrés una suposada nova pluja de milions, i concentrada en un any, per a la xarxa de Rodalies i després de difuminar-se aquesta eventual cortina d’aigua en unes xifres molt més a l’ús. Junqueras, un expert en el coneixement de la inversió de l’Estat a Catalunya des de 1978, ha assenyalat que «el Govern hauria de ser conscient, si és que vol aprovar uns Pressupostos, que han de ser bons per a la ciutadania. I perquè siguin positius, han de ser executats. No serveixen de res promeses que mai es compleixen, perquè mai es compleixen», va sentenciar amb referència a les successives onades de plans mai construïts.

I és que si bé aquest 17,2% d’inversions territorialitzades sembla un percentatge alt, venint d’on ve, les xifres de compliment es continuen quedant en la meitat. A diferència, per exemple, del que passa a la Comunitat de Madrid, ingressos i partides de capitalitat a banda.

Ampliar la base

«Nosaltres», per ERC, va dir el president republicà, «no recolzem els comptes d’un Govern en concret, sinó que recolzem els projectes que beneficien el conjunt de la societat» i, en aquest sentit, de cara als PGE del 2022, «queda molt per recórrer». En el seu afany per ampliar la base, Junqueras va vincular tots els elements a la taula. «Per ser cada vegada més i més forts, hem de ser forts en la presa de cada decisió, també la dels Pressupostos».

Notícies relacionades

L’altra pota del discurs de Junqueras al consell nacional republicà va ser, és clar, pel rebuig dels avals, per part del Tribunal de Comptes, per fer front a la fiança conjunta de 5,4 milions. Després d’arremetre contra l’«òrgan polític que fa venjança política», Junqueras va ronsejar en la polèmica sobre qui ha pagat la fiança de qui. És a dir, si ERC ha acabat per donar un cop de mà a Carles Puigdemont.

Molt a l’estil Junqueras, el president d’ERC es va limitar a dir que la seva força «mai deixarà cap company enrere» i que per a això «dedicarà fins a l’últim dels seus esforços», s’entén que econòmics, en aquesta ajuda. «Ho diem amb modèstia, però també amb orgull».