Entrevista a La Sexta

Sánchez reclama al rei Joan Carles que doni «explicacions» sobre els seus escàndols

  • El president surt del seu guió habitual i demana a l’emèrit que doni la cara davant els ciutadans, mentre remarca les diferències amb Felip VI

  • Agraeix al PP el desbloqueig i l’apressa a fer un «esforç» per renovar el CGPJ. Manté el seu compromís que el rebut de la llum serà el del 2018

Sánchez reclama al rei Joan Carles que doni «explicacions» sobre els seus escàndols

EUROPA PRESS / MANUEL ÁNGEL LAYA

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez mesura cada paraula que diu sobre la Corona. Al mil·límetre. L’any passat, quan afloraven diàriament les informacions sobre els presumptes negocis foscos del rei Joan Carles, va qualificar les investigacions d’«inquietants» i això, a la fi, es va traduir en un increment de la pressió sobre l’emèrit, que va acabar expatriant-se menys d’un mes més tard. Ara, la Fiscalia està decidida a arxivar les indagacions sobre l’ex cap d’Estat i és sobre la taula la possibilitat que pugui tornar a Espanya. I el que el president afirma és que creu «convenient» que doni «explicacions» sobre els escàndols que l’envolten. Una admonició que fins ara no havia sortit mai de la seva boca. Ni tampoc de llavis de cap representant de la Corona.

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu ha sorprès aquest dijous amb la seva resposta al periodista Antonio García Ferreras en una entrevista aquesta nit a ‘Al rojo vivo’. Conversa que es produïa unes hores després que l’Executiu i el PP pactessin la renovació de quatre òrgans, tot i que encara falta el nus gordià, el Consell General del Poder Judicial, i per això va apressar Pablo Casado a fer un últim «esforç» i procedir al relleu després de gairebé tres anys amb el mandat caducat. També va llançar dos missatges enverinats al seu antic director de Gabinete, Iván Redondo: va reiterar el seu compromís que els ciutadans pagaran a finals d’aquest any un rebut de la llum similar al del 2018, descomptada la inflació, i va remarcar que no ha parlat amb ell des que va sortir del Govern.

Sánchez va apuntar que no té «informació» de si el rei emèrit pretén tornar a Espanya, com ha fet saber a través del seu entorn una vegada que la Fiscalia es disposa a donar carpetada a les investigacions que havia obert sobre les seves activitats. El president va indicar que la decisió de la seva marxa d’Espanya, l’agost del 2020, rumb als Emirats Àrabs Units, la «va prendre ell, entenc que amb la Casa Reial». I això que en aquell moment l’Executiu sí que va treballar amb la Zarzuela per buscar una sortida. Aquesta frase li va servir per tornar a «posar en valor» el compromís de l’actual monarca, Felip VI, amb l’«exemplaritat i la transparència» i per incidir que el Govern no fa «cap exercici de favoritisme» cap a Joan Carles I.