Anunci conjunt

Govern central i PP pacten renovar quatre institucions i s’emplacen a desencallar també el CGPJ

  • L’acord afecta el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades

  • El ministre Bolaños assegura que s’ha pogut tancar la negociació en 24 hores perquè es partia de la feina feta fins al febrer

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Després de mesos encallats, el Govern central i el PP han arribat a un acord per renovar el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades, tots ells amb els mandats caducats. N’ha quedat al marge el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el més complicat de dirimir, ja que els populars exigeixen modificar la llei orgànica que marca el sistema d’elecció dels vocals, tot i que les dues parts han assegurat que continuaran negociant en els pròxims dies per poder arribar a un pacte. 

Segons un comunicat emès alhora pels conservadors i l’Executiu, la renovació dels quatre òrgans afectats es portarà a terme en una sessió plenària que se celebrarà «previsiblement» la setmana del 25 d’octubre.

L’anunci ha arribat tot just 24 hores després que Pedro Sánchez i Pablo Casado escenifiquessin aquest dimecres un acostament al Congrés. El líder del PP va oferir acordar la renovació de tots els òrgans caducats menys el CGPJ, una idea que el grup parlamentari del PSOE feia dies que llançava. L’Executiu va recollir el guant i a la tarda es van reunir a la Moncloa el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea.

Fonts d’Unides Podem asseguren que han participat «òbviament» en l’acord al ser part de l’Executiu de coalició, segons informa Miguel Ángel Rodríguez.

Les imatges de Yuste

Sánchez i Casado, dos polítics que han mostrat poca sintonia personal i política en aquests últims anys, han exhibit aquest matí amb els seus gestos aquest acostament. Ha sigut al Monestir de Yuste (Càceres), on tots dos han assistit a l’entrega del premi Carles V a Angela Merkel. Allà se’ls ha pogut veure parlant animadament en un grupet en el qual també hi havia Carlos Lesmes, l’actual president del CGPJ.

Al pati del Congrés, Bolaños ha celebrat l’acord perquè suposa «reforçar les institucions i reforçar la democràcia». «Però ens queda feina a fer, espero que aquest acord, aquesta voluntat de diàleg i de consensuar acords també arribi al CGPJ [...] Aquest esperit d’avui s’ha d’estendre», ha assenyalat. El ministre ha apuntat que el pacte entre les dues parts ha pogut arribar 24 hores després de l’episodi al Congrés de dimecres, perquè «hi va haver un canvi de posició evident i públic del PP» i les negociacions «estaven molt treballades d’aquell intent que vam fer el mes de febrer i no es va aconseguir arribar-hi». Llavors, les converses incloïen un pacte global de totes les institucions i es van trencar perquè el PP va rebutjar la proposta del PSOE de designar com a vocals el jutge José Ricardo de Prada, que va treballar en el ‘cas Gürtel’, i Victoria Rosell, actual delegada contra la Violència de Gènere.

Al seu costat, Héctor Gómez, el portaveu del grup parlamentari, també en aquesta línia ha arribat a dir que «en les pròximes hores cal continuar negociant el Poder Judicial» i ha celebrat que el PP hagi «rectificat» la seva posició. «La nostra porta sempre ha estat oberta per negociar», ha assegurat.

Per la seva banda, García Egea ha dit que continuaran parlant amb el Govern per acordar el Poder Judicial. «Però cal que s’acostin postures», ha concretat, perquè els noms elegits responguin al «consens» i siguin «figures de reconegut prestigi». I ha acabat amb un missatge optimista sobre la possibilitat de pactar el CGPJ pròximament: «Tot és possible amb voluntat i amb intenció d’acordar, de cedir i d’arribar a acords i grans consensos. S’han complert els nostres compromisos i previsions. Això pot passar també al CGPJ respecte al que ha de ser un reforç institucional, amb l’augment de la independència judicial i transitar també cap als estàndards europeus. Un país es construeix amb grans consensos i grans acords. El PP serà allà sempre que es reforcin les institucions i la independència judicial», ha declarat.

Els conservadors exigeixen a Sánchez que es modifiqui la llei orgànica que regula el Poder Judicial perquè 12 dels 20 vocals que el componen siguin elegits pels mateixos jutges. Fins ara, l’Executiu s’ha mostrat reticent a canviar-la.

Casado, davant Vox

Notícies relacionades

El canvi de terç del líder del PP, que ha interromput les negociacions amb el Govern en diversos moments diferents aquests últims anys, arriba després d’haver comprovat que Vox, el seu principal competidor pels vots de la dreta, ha desenvolupat una estratègia aquests mesos que consisteix a equiparar els populars amb els socialistes de manera permanent en qualsevol cas i qualsevol tema. La resposta del líder dels ultres, Santiago Abascal, no ha trigat a arribar.

«Estan negociant a l’habitació fosca des de fa temps», s’ha queixat Edmundo Bal, portaveu de Ciutadans. «Per a això sí, i per als fons europeus i l’educació, l’atur juvenil... no hi ha acord, però per repartir-se les butaques, sí», ha continuat abans de denunciar aquest episodi com un dels pitjors mals del «bipartidisme».

Com es renova el Constitucional

Temes:

Justícia