El futur de l’emèrit

El rei Joan Carles vol passar «temporades» a Espanya però residir fora

  • L’emèrit expressa els seus desitjos però assumeix que el seu futur el decidiran Felip VI i el Govern

El rei Joan Carles vol passar «temporades» a Espanya però residir fora

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El rei Joan Carles ha rebut amb cautela la notícia que la fiscalia del Tribunal Suprem es prepara per donar carpetada a les diligències de les tres investigacions que l’afecten. L’emèrit està pendent de conèixer negre sobre blanc el decret d’arxivament del ministeri públic i saber si inclou una «reprovació dels seus actes», tot i que els fiscals hagin conclòs que no són constitutius de delictes. Segons fonts del seu entorn a Abu Dhabi, el desig de l’emèrit és continuar residint fora i tornar a Espanya només «algunes temporades».

L’ex cap d’Estat viu als Emirats Àrabs Units (EAU) des d’agost del 2020 després de la publicació de nombroses informacions comprometedores pels seus presumptes negocis opacs. Ara, amb la previsió que la fiscalia no presentarà cap querella contra ell, s’obre la possibilitat que torni a Espanya. L’emèrit segueix amb la intenció que el seu primer destí sigui la Zarzuela, tot i que estigui allà només per unes hores. Va viure en aquest palau 58 anys i vol trepitjar-lo de nou i reaparèixer allà. Després, a iniciativa pròpia, segons detallen fonts coneixedores dels seus plans, ja comunicarà que s’allotjarà en una altra part de la ciutat. En tot cas, va assumir fa mesos –continuen aquestes fonts– que aquest nou ‘full de ruta’ de tornada a Espanya l’ha de pactar amb Felip VI, que alhora està en permanent contacte amb el Govern de Pedro Sánchez per aquest assumpte. «Sentir Iván Redondo dir que no sabia res de la seva sortida [en el programa ‘Lo de Évole’] va ser tota una sorpresa», llança, mordaç, un amic de l’emèrit que va estar al corrent d’aquella operació.

I ara, igual que la sortida (al país elegit per Joan Carles) va ser una operació arbitrada per la Moncloa, amb la tornada s’actuarà de manera similar, malgrat que l’Executiu faci esforços de marcar distàncies i descarregar en la monarquia qualsevol decisió. «El Govern és molt respectuós amb les decisions individuals i personals», va declarar la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. L’assumpte és tan delicat que tampoc la Casa del Rei ofereix detalls sobre el futur a curt termini de l’emèrit, del qual fa anys que no vol donar informació. Fonts oficials de la Zarzuela van descartar aquest dijous de nou aportar llum al tema per estar fora de «l’agenda oficial» de Felip VI.

Seguretat de l’Estat

Pare i fill, asseguren en l’entorn de Joan Carles, encara no han parlat «al detall» de com organitzar aquesta visita i on es podria allotjar quan torni a Madrid. Després que abdiqués, el juny del 2014, el Govern de Mariano Rajoy va modificar el reial decret 1368/1987 sobre règim de títols, tractaments i honors de la família reial i dels regents per a, entre altres coses, introduir un paràgraf en el qual s’assenyala que Joan Carles de Borbó «continuarà vitalíciament en l’ús amb caràcter del títol de rei, amb tractament de majestat i honors anàlegs als establerts per a l’hereu de la Corona». Aquest decret, que l’Executiu actual podria haver canviat, obliga a tractar amb dignitat l’emèrit i podria suposar que s’allotgés en un lloc oficial. Les conseqüències d’aquest tractament a nivell de seguretat dels cossos i forces de l’Estat es podrà veure des del mateix moment en què baixi de l’avió a Madrid. En aquests moments, de fet, diversos guàrdies civils fan torns rotatoris per protegir l’ex cap d’Estat a Abu Dhabi.

Notícies relacionades

En aquest emirat, segons expliquen els que l’han visitat, el monarca continua amb la tranquil·litat que va trobar fa ara 14 mesos. Joan Carles viu en una residència que el xeic Mohammed bin Zayed al-Nahyan, príncep hereu dels Emirats Àrabs Units, li ha prestat en una de les illes del país. Allà està disfrutant d’una discreció i una vida còmoda, complimentat per la família reial abudhabí que, segons els que ho han presenciat, el tracten com si fos el seu propi rei.

En aquest temps ha rebut la visita de les seves filles, Cristina i Elena, i de nombrosos amics que han passat amb ell dates assenyalades com el seu aniversari i part de les vacances. No han viatjat a veure’l la reina Sofia ni Felip VI.