El bloqueig institucional

Lesmes va fer de mitjancer amb Casado el 12-O per renovar totes les institucions menys el poder judicial

  • El president del CGPJ va aconsellar començar amb aquest acord com a pas previ a negociar sobre l’òrgan de govern dels jutges, i el líder del PP hi va accedir

Lesmes va fer de mitjancer amb Casado el 12-O per renovar totes les institucions menys el poder judicial

Manuel Ángel Laya / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández
Tono Calleja

Pablo Casado va accedir a desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional i altres institucions pendents, com el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades, després d’una conversa amb el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, en l’acte del 12 d’octubre. Tots dos van coincidir en la celebració de la Festa Nacional al passeig de la Castellana i Lesmes va aprofitar per insistir al president del PP que s’ha d’emprendre aquesta actualització.

En el seu discurs d’obertura de l’any judicial, el setembre passat, ja havia advertit públicament que la situació era «insostenible» i era urgent el desbloqueig. I en els últims anys ha sigut constant en la seva reclamació, tant en públic com en privat, que es compleixi la Constitució i es renovin les institucions. Però Casado es nega a acordar un nou CGPJ mentre el Govern no accedeixi a un canvi en la llei per donar més poder als jutges en l’elecció dels seus membres.

Per intentar salvar aquest enrocament, diferents fonts judicials confirmen que va ser Lesmes qui «va aconsellar» començar per la resta d’institucions pendents, com a pas previ per arribar a un pacte posterior sobre el Consell General del Poder Judicial, que el PP continua rebutjant.

Lesmes «hi ha influït»

Els diferents vocals del poder judicial consultats recorden que no és la primera vegada que Lesmes mira de convèncer els dirigents del PP i el PSOE perquè desbloquegin les negociacions: «L’autoritat del president del CGPJ ha influït a l’hora de posar sobre la taula aquesta solució. Estic convençut que ha sigut així», defensa un dels integrants de l’òrgan de govern dels jutges, que prefereix no revelar el seu nom.

Aquest vocal, escollit dins la quota del PP, assegura que el també president del Tribunal Suprem és un home «molt accessible» que ha rebut al seu despatx tots els dirigents polítics que ho han sol·licitat: «No es podrà dir que el president és aliè. Més aviat al contrari, ha jugat un paper important», assenyala.

I com prova de la rellevància que Lesmes hauria tingut en la reactivació de l’acord entre el PSOE i el PP, l’esmentat vocal diu que «és evident» que les seves opinions «han calat» en l’opinió de Casado, a qui hauria comunicat la conveniència de deslligar la renovació del CGPJ dels altres òrgans constitucionals, però també la de promoure un canvi legislatiu perquè els integrants del poder judicial siguin triats conforme a la normativa que exigeix la Unió Europea, és a dir, pels mateixos jutges i magistrats. Un tercer vocal del CGPJ ha confirmat que un dia abans de la mediació de Lesmes les posicions entre els socialistes i la formació conservadora continuaven molt allunyades.

Va ser fonamental

La intervenció del president del Tribunal Suprem en aquest sentit durant la seva trobada amb Casado el 12-O, asseguren també les fonts polítiques consultades, va ser fonamental. I és el que va portar el president del PP a oferir aquesta sortida a Pedro Sánchez només unes hores després, en la seva intervenció l’endemà al Congrés durant la sessió de control. El president del Govern va recollir el guant i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va anunciar públicament que es posaria en contacte amb el PP.

Notícies relacionades

El desglaç entre populars i socialistes havia tingut un prolegomen dilluns passat, a la festa de presentació d’‘El Periódico de España’. Bolaños i el secretari general del PP, Teodoro García Egea, es van veure en l’acte d’inauguració del nou rotatiu i van abordar, precisament, la qüestió. Malgrat les males relacions entre l’Executiu i la direcció del PP (Sánchez i Casado ni tan sols es van saludar el 12-O), Bolaños i García Egea van evidenciar en aquell moment que la seva interlocució és molt més fluida del que públicament transcendeix.

Han sigut ells que han tancat l’acord en temps rècord. Dimecres al matí, Casado va plantejar aquesta opció, i a la tarda ja estaven reunits el ministre i el secretari general del PP. Van ser al Congrés fins a les vuit de la tarda i van continuar amb la negociació a la nit a través de missatges. Aquest dijous, a primera d’hora, es van tornar a veure a la Cambra i molt poc després es va anunciar que hi havia consens.

Una situació límit