Canvi de posició

Casado s’obre a pactar els òrgans constitucionals caducats menys el CGPJ

  • El PP tempera el seu rebuig de negociar amb Sánchez i vol mostrar la seva utilitat com a partit d’Estat

  • Les andaluses, les pròximes eleccions a la vista, conviden el líder conservador a mirar de moderar la seva posició

Casado s’obre a pactar els òrgans constitucionals caducats menys el CGPJ

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern de Pedro Sánchez i el PP van mostrar aquest dimecres una mínima sintonia per desembussar la renovació d’alguns òrgans constitucionals que tenen els mandats caducats. Des de febrer, quan tots dos van pactar el nom del president d’RTVE, no s’havia vist un acostament així. La idea que s’està obrint pas és que es deixi per al final el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el que més ampolles aixeca, i se n’actualitzin ja alguns dels altres. El PP en concreta quatre: el Tribunal de Comptes, el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades.

L’escenificació de l’aproximació va tenir lloc al Congrés. Pablo Casado va dir a Pedro Sánchez en la sessió de control al Govern que, si vol, es poden asseure ja per negociar «els altres òrgans», deixant el CGPJ per a una segona fase. «Té l’oportunitat de contestar ara», va continuar. Però Sánchez no ho va fer i se’n va anar de l’hemicicle sense recollir el guant.

Realment, fa dues setmanes que els populars escolten aquesta proposta de boca d’Héctor Gómez, el nou portaveu del PSOE a la Cambra baixa, tot i que Casado va voler apuntar-se la idea com a pròpia. Al no entendre’s per què llavors Sánchez no va respondre a Casado, va sortir una hora després al pati del Congrés el ministre de Presidència, Félix Bolaños, per respondre a l’oferiment del líder del PP: «Aquest mateix matí els trucaré». Però, això sí, va afegir: l’Executiu vol negociar «tots» els òrgans, també el CGPJ, perquè «tots estan caducats i així hi obliga la llei». «Volem renovar-los tots, no només els que avui li vagi de gust renovar al PP», va continuar.

L’actitud de Vox

La trucada de telèfon va arribar tan sols mitja hora després. El destinatari va ser el secretari general del PP, Teodoro García Egea. Bolaños li va proposar veure’s a la tarda, tot i que després ni uns ni d’altres van voler posar més llum sobre aquests contactes. A l’equip de Casado no estan disposats que es «radiï tot en un minut a minut».  «La interlocució mai s’ha trencat del tot. Això és una negociació, tranquil·litat,» van assenyalar fonts de la direcció popular. En les converses, juntament amb García Egea, també hi participarà Cuca Gamarra, portaveu dels conservadors a l’hemicicle.

El gest de Casado arriba després d’un mes de setembre en què ha estat dedicat a la convenció nacional del seu partit i quan, segons fonts del seu equip, ha comprovat que Vox s’ha instal·lat en la«crítica contra el PP permanent» equiparant-lo amb el PSOE. «Nosaltres som un partit d’Estat i d’alternativa de Govern», apunten aquestes fonts. Per renovar els òrgans constitucionals, es necessiten tres cinquens del Congrés (210 diputats), per la qual cosa els socialistes i Unides Podem han d’afegir almenys 55 vots als 155 que sumen entre tots dos en el Congrés.

Notícies relacionades

A més, l’horitzó electoral és, per una vegada, espaiós a Espanya. Els pròxims comicis importants per al PP són els d’Andalusia, on governa Juanma Moreno, un dels barons centristes del partit. Tocarien el desembre del 2022 i, per ara, segons expliquen fonts pròximes al president andalús, no té pensat avançar-los perquè vol «consolidar» el seu projecte en una «comunitat principalment socialista». Aquest possible acostament a Sánchez, si s’acaba consolidant, temperaria el perfil de Casado i no perjudicaria Moreno.

La llei orgànica del CPGJ

La llei orgànica del CPGJRespecte al CGPJ, el mandat del qual està caducat des de novembre del 2019, els conservadors, després de canviar d’excusa en diverses ocasions, exigeixen ara com a primera condició que el Govern es comprometi a modificar la llei orgànica que regula l’elecció dels vocals. Els populars proposen que es canviï la norma de 1985 perquè 12 dels jutges siguin elegits pels jutges mateixos, com recomanen les institucions europees i reclamen les associacions judicials. Aquest nou sistema d’elecció, en tot cas, afectaria la següent renovació ja que aquesta s’ha de realitzar amb el mètode vigent perquè el procés ja està en marxa.