Comença la seva tramitació

El Govern serà «flexible» amb la llei de memòria democràtica per acostar ERC als Pressupostos

  • Rufián arremet contra la norma i acusa el PSOE i Podem de ser uns «covards» i no tenir «bemolls»

El Govern serà «flexible» amb la llei de memòria democràtica per acostar ERC als Pressupostos

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El projecte de llei de memòria democràtica serà «flexible». Prou per acceptar «esmenes» i «millores» en la seva tramitació parlamentària. En un intent de desactivar el xoc amb ERC en plena negociació pressupostària, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha deixat clar que la norma no és inalterable i que estan disposats a pactar per aconseguir el màxim consens possible. Això sí, amb rapidesa, perquè «hi ha gent que no té tant temps». La mà estesa del Govern no ha apaivagat Gabriel Rufián, que, després de després de defensar la seva esmena a la totalitat, ha acusat socialistes i morats de «covards».

«Molts de vostès seran exigents en les seves posicions i des del Govern ja els anuncio que serem flexibles. Hem de parlar, hem de dialogar, hem de pactar», ha sentenciat Bolaños –que va redactar el projecte de llei sota la tutela de l’exvicepresidenta Carmen Calvo–. Mentre pronunciava aquestes paraules, el ministre recorria amb la mirada el grup d’ERC i feia un avís: «Permetin-me una observació: el que no és flexible és el temps que tenen moltes víctimes».

Bolaños, home fort de Pedro Sánchez i principal negociador amb els grups parlamentaris, ha assegurat que durant la tramitació de la norma en el Congrés es podran incloure les esmenes i millores que proposi cada partit. Tot i així, ha assenyalat que «cap força democràtica» pot votar en contra d’un text que homologa Espanya a països del seu entorn i «homenatja les víctimes de la dictadura i la Guerra Civil». «Es tracta d’una llei que reafirma el compromís de la nostra democràcia i rebutja un període històric negre que hem de superar», ha resumit.

Discurs agressiu

Les paraules de Bolaños no han fet canviar gens ni mica la posició d’ERC. Rufián, dirigint-se només als «antifeixistes d’aquesta Cambra [el Congrés]», ha defensat l’esmena a la totalitat que han presentat com «una esmena en legítima defensa de les víctimes, del país que els van robar, dels valors que sempre van jurar defensar...». En un discurs especialment agressiu en comparació amb els habituals, el portaveu dels republicans catalans els ha acusat de no tenir «bemolls» per impulsar mesures que superin el «postureig». «La pregunta, senyories, no és per què nosaltres som tan durs. La pregunta és per què vostès són tan covards», ha conclòs.

Notícies relacionades

Sobre la mà estesa del Govern no ha dit res. Sí que s’ha pronunciat per criticar la pressa amb què Bolaños vol tenir aprovada la norma: «És curiós que diguin que tenen pressa quan han tardat 14 anys a tornar a presentar una llei de memòria». Rufián es referia a 2007, quan el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar la norma vigent, ja sense els vots d’ERC.

Des de la tribuna, Rufián ha enumerat algunes de les seves exigències, de «primer [curs] d’antifeixisme», que creuen que hauria d’incloure la nova norma: qualificar el règim de Franco d’«il·legal» i no només de «nul»; fixar mecanismes d’indemnització econòmica a les víctimes del franquisme; derogar la llei d’amnistia de 1977 perquè puguin jutjar-se els crims de guerra i reconèixer «el mal causat a la llengua catalana, basca i gallega».