Reunió a Santiago

Cimera de barons del PSOE i del PP contra un model «bilateral» de finançament

Presidents autonòmics populars i socialistes se citen per «evitar» que el Govern central i Catalunya decideixin sols el nou sistema

Cimera de barons del PSOE i del PP contra un model «bilateral» de finançament
2
Es llegeix en minuts

El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat aquest dimecres que el pròxim dia 2 de novembre es reuniran a la capital gallega els presidents de Galícia, Astúries, Aragó, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, La Rioja, Cantàbria i Extremadura per abordar el nou model de finançament autonòmic i evitar que sigui decidit en «una taula bilateral» entre el Govern central i Catalunya.

En la seva intervenció en el debat de política general de Galícia, Núñez Feijóo ha insistit en la importància que tindrà per a les comunitats el nou model de finançament, per la qual cosa urgeix saber «si les comunitats comptarem amb un àrbitre imparcial per ordenar aquest debat crucial o si aquest àrbitre està hipotecat per un jugador que, a més, no acata el reglament» com és el cas, al seu judici, de la Generalitat.

En aquest sentit, el president de la Xunta ha demanat als grups de l’oposició a Galícia –BNG i PSdeG– «el recolzament inequívoc» a la postura de l’Executiu autonòmic per impedir que el model autonòmic sigui «decidit en una taula bilateral amb l’únic Govern autonòmic que es manifesta obertament en contra de la nació».

«Temem que el mal anomenat diàleg amb els independentistes faci impossible qualsevol altre model de finançament que no satisfaci plenament els partits independentistes», obviant així qüestions com l’envelliment o la dispersió poblacional.

Transparència amb els fons europeus

En un altre ordre de coses, ha insistit a demanar al Govern central «transparència» en el repartiment dels fons europeus perquè no suposin una «oportunitat perduda» per a les comunitats autònomes.

En la seva intervenció, el cap de l’Executiu gallec ha assenyalat que «els Next Generation són una ocasió irrepetible per transformar l’economia» per la qual cosa «els errors de gestió, l’arbitrarietat i la falta de transparència del Govern no poden convertir-los en una oportunitat perduda».

Sobre això, Núñez Feijóo ha lamentat que durant la pandèmia «hàgim tingut de tot menys de cogovernança» malgrat que les comunitats «hem estat a l’altura del que s’esperava i hem donat una lliçó a aquells que qüestionaven el model d’autonomies».

Notícies relacionades

Per això, ara els presidents autonòmics temen un repartiment injust en els fons europeus després que, en el cas gallec, es van remetre al Govern 354 projectes per accedir als esmentats fons sense obtenir resposta més enllà d’un justificant de recepció, ha dit.

Finalment, el president de la Xunta també ha apuntat que és una petició de diversos presidents regionals que els Pressupostos Generals de l’Estat del 2022 incloguin novament uns ‘fons Covid’ perquè «és incoherent defensar mesures extraordinàries amb recursos ordinaris».